Τη σύσταση ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού Ταμείου που θα έχει ως βάση το ΙΚΑ, το οποίο θα ακολουθήσει τα πρότυπα του σουηδικού μοντέλου, σχεδιάζεται να υλοποιήσει και να θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση, το 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», αυτός ο νέος Εθνικός Οργανισμός Σύνταξης θα ενσωματώσει τους πολυπληθείς ασφαλιστικούς φορείς της χώρας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αφού προηγηθεί ολικός ανασχεδιασμός της δομής παροχών. Πρώτο στάδιο, η μετατροπή του ΙΚΑ σε κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών των μεγάλων Ταμείων από την 1η Ιουλίου του 2013.

Ως συνταξιοδοτική βάση θα τεθεί το ποσό των 360 ευρώ (το οποίο έχει οριστεί ως η βασική σύνταξη) και το οποίο θα καταβάλλεται από το κράτος σε όσους θεμελιώσουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου του 2015, καθώς και σε όσους συμπληρώνουν το ανώτατο ηλικιακό όριο δίχως να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Οπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, η τελική σύνταξη θα συμπληρώνεται με βάση το αναλογικό-ανταποδοτικό τμήμα, το οποίο θα συνδέεται με τις εισφορές, ενώ το τρίπτυχο θα κλείνει με τη δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά Ταμεία.


iefimerida.gr