Σε βαλίτσες, σάκους, ακόμη και πλαστικές σακούλες, παραδίδονταν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» από την CIA στο γραφείο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times (ΝΥΤ).

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, όχι μόνο τα έφτανε σε δυσθεώρητα ύψη η ποσότηση των «αόρατων χρημάτων» αλλά στο τέλος δεν κατάφερναν να αγοράζουν την επιρροή που ήθελε η CIA και κατέληγαν να τροφοδοτούν τη διαφθορά και τοπικούς πολέμαρχους.

Το δημοσίευμα των ΝΥΤ τη Δευτέρα επικαλείται πληροφορίες νυν και πρώην συμβούλους του Χαμίντ Καρζάι. Η εφημερίδα ζήτησε, αλλά δεν πήρε σχόλια, από την CIA για το ρεπορτάζ.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως ναι μεν ήταν γνωστή η χρηματική στήριξη της CIA σε πρόσωπα του περιβάλλοντος του Καρζάι, αλλά οι αναφορές των Αφγανών αξιωματούχων σχηματίζουν μία εικόνα σημαντικά μεγαλύτερης κλίμακας από αυτή που θεωρείτο μέχρι τώρα γνωστή.

To δημοσίευμα σημειώνει ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα που (δεν) είχαν αυτές οι πληρωμές: Κατέληγαν, υποστηρίζει, να στηρίζουν το αφγανικό σύστημα διαφθοράς και έτσι να υπονομεύουν την αμερικανική στρατηγική για έξοδο από την χώρα.

«Η μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς στο Αφγανιστάν ήταν οι ΗΠΑ» είπε ένας από τους Αφγανούς αξιωματούχους. Η Ουάσινγκτον πάντως δεν είναι η μοναδική ξένη πρωτεύουσα από την οποία ξεκινούν χρήματα για το αφγανικό προεδρικό μέγαρο -και το Ιράν πλήρωνε τακτικά αξιωματούχους,

Τα κονδύλια αυτά δεν υπόκειντο στους ελέγχους και τους περιορισμούς που προβλέπονται για την επίσημη αμερικανική οικονομική βοήθεια στη χώρα ή για τα επίσημα προγράμματα βοήθειας της CIA, όπως είναι η χρηματοδότηση των αφγανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, και δεν φαίνεται να παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

in.gr