Απόφαση αναστολής της επιβολής εξωπραγματικών αυξήσεων εισφορών στους Μηχανικούς μέχρι την εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής, και παράταση κατά δύο μήνες της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών όλων των κλάδων του ΕΤΑΑ, (από την 30η Απριλίου στην 30 Ιουνίου) αποφάσισε το ΔΣ ΕΤΑΑ στην έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας 29 Απριλίου.

Το ΔΣ ΕΤΑΑ με ψήφους 8 υπέρ, 3 κατά και 1 λευκό έλαβε τις δύο αποφάσεις, ανατρέποντας την αμφισβητούμενη απόφαση επιβολής των αυξήσεων, πριν την εκδίκαση της προσφυγής του Τ.Ε.Ε. από το ΣτΕ ή έστω της εκδίκασης των αιτήσεων ακύρωσης παρά την εμμονή και την σημερινή αρνητική ψήφο του διορισμένου από την κυβέρνηση προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Σελιανάκη.

Οι αποφάσεις του ΔΣ ΕΤΑΑ ελήφθησαν με βάση εισήγηση, που υπέβαλλαν από κοινού τα μέλη του ΔΣ ΕΤΑΑ, Βασιλείου Θόδωρος, Γαμβρίλης Γιάννης, Μιχαηλίδη-Κοκκαλιάρη Παναγιώτα, Λαζαρόπουλος Γεώργιος, οι οποίοι κατέθεσαν και την εισήγηση της έκτακτης σύγκλισης του ΔΣ ΕΤΑΑ, με τα συγκεκριμένα θέματα ημερήσιας διάταξης που ανέφερε:

Προτείνουμε την έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ την Δευτέρα 20/4/2013 και ώρα 15:00 με θέματα:

1.Αναστολή εφαρμογής της διάταξης, περί αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι την έκδοση απόφασης του ΣτΕ, επί των σχετικών προσφυγών και αποστολή νέων ειδοποιητηρίων, με ύψος εισφορών, προ της εφαρμογής των αυξήσεων των εν λόγω διατάξεων.

Αιτιολογία: Νέα στοιχεία και δεδομένα που παρουσιάστηκαν από το ΤΕΕ και το Νομικό Σύμβουλο του ΤΕΕ, προς το ΔΣ ΕΤΑΑ

2. Παράταση κατά δύο μήνες της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών όλων των κλάδων του ΕΤΑΑ

Αιτιολογία: Υψηλά ποσοστά αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών όλων των κλάδων, με πρόσθετη αιτιολόγηση την ανάγκη αποστολής νέων ειδοποιητηρίων, με νέα ημερομηνία πληρωμής.

Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο αγώνας των Μηχανικών σε Πανελλαδικό επίπεδο, και τοπικά με τις δύο συνεχόμενες καταλήψεις του τοπικού Γραφείου του ΤΣΜΕΔΕ στο Ηράκλειο αλλά και τις ενστάσεις πολλών Μηχανικών της Ανατολικής Κρήτης για τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, απέδωσε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα, μία πρώτη, σημαντική, όχι όμως τελική νίκη του αγώνα των Μηχανικών.

Προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι κινητοποιήσεις του ΤΕΕ, των Συλλογικών Φορέων και των Κινήσεων των Μηχανικών φέρνουν αποτελέσματα, όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών νόμων και αποφάσεων και την τελική διάσωση των ασφαλισμένων και του ασφαλιστικού Ταμείου.

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης των Μηχανικών, που έχουν ενταθεί τους δύο τελευταίους μήνες και έφεραν το πρώτο θετικό αποτέλεσμα, της σημερινής απόφασης του ΔΣ ΕΤΑΑ, θα συνεχιστούν μέχρι τον τελικό στόχο της ανατροπής των βάρβαρων αυξήσεων και την διάσωση των ασφαλισμένων και του ασφαλιστικού ταμείου μας από την κατάρρευση, που το οδηγεί η μνημονιακή πολιτική της Κυβέρνησης και της τρόικας των δανειστών».