Σοκ έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη ότι μία μητέρα ανάγκασε την 14χρονη υιοθετημένη κόρη της να υποβληθεί σε σε σπερματέγχυση γιατί η ίδια ήθελε κι άλλο παιδί.

Η γυναίκα καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση και η υπόθεση γεννά ανησυχίες για το πόσο εύκολη είναι η αγορά σπέρματος.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης που είχαν παραμείνει απόρρητα, η κόρη αναγκάστηκε από τα 14 της χρόνια να κάνει μόνη της ενέσεις με σπέρμα που η θετή μητέρα της είχε αγοράσει μέσω Διαδικτύου από τράπεζα σπέρματος στη Δανία. Το κορίτσι είχε υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία επτά φορές σε διάστημα δύο χρόνων. Τελικά έμεινε έγκυος στα 16 και γέννησε στα 17.

Οι συνθήκες της εγκυμοσύνης του κοριτσιού αποκαλύφθηκαν όταν μαίες υποπτεύθηκαν την μητέρα, η οποία απαγόρευε στην κόρη της να έρθει σε επαφή με το νεογέννητο.

«Δεν θέλουμε τίποτε που να δημιουργεί δέσιμο και αλληλεξάρτηση μεταξύ τους» είπε η μητέρα σε μια από τις μαίες όταν εκείνη πρότεινε πως το κορίτσι καλό θα ήταν να θηλάσει το μωρό. Έπειτα από μια σειρά ανάλογων περιστατικών, οι μαίες ενημέρωσαν τις κοινωνικές υπηρεσίες και η αστυνομία επενέβη τον Ιούλιο του 2011.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2012, αλλά η υπόθεση αποκαλύφθηκε τώρα.

Ο δικαστής Πίτερ Τζάκσον του Ανωτάτου Δικαστηρίου τόνισε πως είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι ένας γονέας μπορεί να συμπεριφερθεί με τόσο κακό και εγωιστικό τρόπο απέναντι σε ένα ευάλωτο παιδί.

Επίσης ο δικαστής αναφέρθηκε στο διεθνές εμπόριο σπέρματος, επισημαίνοντας πως «δεν υπήρξαν επαρκείς έλεγχοι για την δυνατότητα ενός ατόμου να αποκτήσει σπέρμα».

Στην Βρετανία δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την αγορά σπέρματος μέσω Ίντερνετ και τη χρήση του στο σπίτι χωρίς επιτήρηση.

Η βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας ανακοίνωσε πως είναι «συγκλονισμένη και κατάπληκτη από την φρικτή αυτή υπόθεση» και πρόσθεσε πως θα συζητήσει με το υπουργείο Υγείας τα θέματα που προκύπτουν από την αγορά σπέρματος.

Η μητέρα, η οποία χαρακτηρίστηκε στη διάρκεια της δίκης ως «ιδιαίτερα ισχυρή προσωπικότητα» ήθελε να ελέγχει απόλυτα τις τρεις υιοθετημένες κόρες της, τις οποίες είχε απομονώσει από τον κόσμο. Δεν τους επέτρεψε να πάνε σχολείο και να βγαίνουν έξω και τις δίδασκε η ίδια στο σπίτι.

Η γυναίκα αυτή ήθελε να υιοθετήσει και ένα τέταρτο κορίτσι και απελπίστηκε όταν οι αρμόδιες αρχές δεν ενέκριναν την τέταρτη υιοθεσία. Τότε έπεισε την μεγαλύτερη κόρη της να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα υποβοηθούμενης γονιμοποίησης για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί που η γυναίκα θα μεγάλωνε σαν δικό της.

Η μητέρα ήθελε οπωσδήποτε το παιδί να είναι κορίτσι και για το λόγο αυτό ανάγκασε την έγκυο κόρη της να κάνει κλύσματα με λεμόνι ή ξίδι γιατί πίστευε ότι μπορεί να επηρεάσουν το φύλο του παιδιού.

Η κόρη δήλωσε πως επέτρεψε στην μητέρα της να την χρησιμοποιήσει με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο επειδή την αγαπούσε.

in.gr