Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν ακόμη και στρατιωτική δράση κατά της Συρίας εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, άφησε ανοιχτό ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε «πώς, πότε και από ποιον». Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για την ανασύνθεση των γεγονότων, είπε ακόμη.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι τυχόν βιαστικές αποφάσεις για αυτό το ζήτημα θα καταστήσουν δύσκολη την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

«Από πέρυσι», αποκάλυψε, έχει ζητήσει από τον στρατό των ΗΠΑ να προετοιμάσει επιλογές δράσης για τη Συρία, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Προειδοποίησε δε για άλλη μια φορά ότι η χρήση τους θα είναι ένας παράγοντας που αλλάζει καθοριστικά τους όρους του παιχνιδιού (game changer) και άρα οι ΗΠΑ «θα πρέπει να εξετάσουν εκ νέου τις επιλογές τους» σε σχέση με τη Συρία.

«Είναι προφανές ότι έχουν επιλογές στο τραπέζι που δεν έχω χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα είδαν το φως αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για «περιορισμένη χρήση» χημικών όπλων στη Συρία, πιθανόν από τις δυνάμεις του Άσαντ.

in.gr