Νέα προσπάθεια για να κλείσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο δεσμεύτηκε να καταβάλλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που οι μισοί και πλέον κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει εκ νέου από κοινού με το Κογκρέσο να ξεπεραστούν τα εμπόδια για το κλείσιμο της μονάδας.

Τόνισε ότι το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο δεν σχετίζεται «με αυτό που είμαστε» και είναι επιζήμιο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Είναι αναποτελεσματικό, τραυματίζει το διεθνές κύρος μας και μειώνει τη συνεργασία μας με τους συμμάχους σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται κατά της τρομοκρατίας» πρόσθεσε.

Το Κογκρέσο έχει μπλοκάρει τις προσπάθειες για να κλείσει το Γκουαντάναμο, ωστόσο ο Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα αρχίσει εκ νέου το διάλογο «Θα πρέπει να κλείσει. θα επανέλθω σε αυτό» τόνισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει από ομάδα να επανεξετάσει τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο και δήλωσε ότι δεν ήταν έκπληξη για εκείνον το γεγονός ότι εντοπίστηκαν προβλήματα.

«Είναι σημαντικό για μας να καταλάβουμε ότι το Γκουαντάναμο δεν είναι απαραίτητο για να κρατηθούν οι ΗΠΑ ασφαλείς» είπε.

in.gr