Με την ενεργή συμμετοχή πάνω από 100 μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο Γέργερης, υλοποιήθηκε το πιλοτικό εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα ‹Κρήτη-χοροί-άνθρωποι›, το οποίο  διοργάνωσε το γραφείο πολιτιστικής ανάδειξης και τουριστικού προγραμματισμού του δήμου Γόρτυνας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού και στόχευε στην μετάδοση με αυτόν τον τρόπο διάφορων μηνυμάτων όπως της ομαδικότητας, της χαράς, της συμμετοχής και της αλληλεγγύης.

Το εκπαιδευτικό εργαστήρι έλαβε χώρα στο υπαίθριο χώρο του Μουσείου Ελιάς (Μεσακός Μύλος) στη  Γέργερη της Δημοτικής Ενότητας Ρούβα, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος ‹Ανακαλύπτω τον κόσμο της ελιάς\”.

Οι διοργανωτές αποσκοπούσαν και εν τέλει πέτυχαν, τη γνωριμία των μαθητών με την τέχνη των κρητικών χορών, αλλά και την κατανόηση της έννοιας «χορός» ως ένα κοινωνικό γεγονός το οποίο είναι άρρηκτα συνδεμένο με τις  θεμελιώδεις οικουμενικές αξίες,  όπως η επικοινωνία και η ομαδικότητα, αλλά και με σημαίνοντες προσδιορισμούς της   ταυτότητας του κάθε ατόμου, όπως για παράδειγμα η συλλογική ταυτότητα και η εθνική ταυτότητα.

Στις επιμέρους επιδιώξεις της δράσης συγκαταλέγονταν και η κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξης των παιδιών στο πλαίσιο μιας ομαδικής δράσης.

Το εργαστήριο καταμερίστηκε σε δυο σκέλη. Το πρώτο μέρος περιλάμβανε ξενάγηση των μαθητών στον  Μουσείο Ελιάς και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις  από την αρχαιολόγο Ειρήνη Παπάζογλου, αλλά και θεατρικό παιχνίδι από την θεατρολόγο Ευαγγελία Μαρκοπουλου.

Μέσω της υλοποίησης των εν λόγω δράσεων, οι μαθητές  κατάφεραν να κατανοήσουν το χώρο του νερόμυλου, στο όποιο και στεγάζεται το Μουσείο  Ελιάς, όχι μόνο ως ένα τόπο βιοτεχνικής παράγωγης, αλλά ταυτόχρονα και ως ένα χώρο κοινωνικής συνάντησης. 

Ακολούθησε η ακρόαση του τοπικού  τραγουδιού «Στου Παπαχατζή τον μύλο» και συζήτηση για κοινωνικές δραστηριότητες και πρακτικές που μπορούσε κάποιος να συναντήσει πριν δεκαετίες, στους νερόμυλους της περιοχής αλλά και της Κρήτης γενικότερα.

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου τα παιδιά με την βοήθεια της  εθελοντικής ομάδας του \”Ομίλου Παιδείας και Πολιτισμού  Αετογιάννη\” γνώρισαν την βασική κινησιολογία των δημοφιλών κρητικών χορών (σουστά, μαλεβιζιώτη, σιγανό, χανιώτη συρτό), όσο και των χορών που με την πάροδο του χρόνου τείνουν να ξεχαστούν (Μικρό Μικράκι, Κουτσαμπαδιανός, Λαζώτης). Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον χορό  των μαθητών συνόδευε ορχήστρα καταξιωμένων ντόπιων μουσικών, οι όποιοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

Το μουσικό σχήμα αποτελούσαν οι καλλιτέχνες, Κώστα Σηφάκη (λύρα), Κώστα Μουζουράκη (ασκομαντούρα) και Αντώνη Γερμανάκη (λαούτο). Η εκδήλωση έκλεισε με την δημιουργία αφίσας από τα παιδιά με θέμα την Παγκοσμία Ημέρα Χορού.

Αναφορικά με την εκδήλωση ο Δήμαρχος, Νίκος Σχοιναράκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού εργαστηριού ‹Κρήτη-χοροί-άνθρωποι, συγχαίροντας παράλληλα τους εθελοντές εκπαιδευτές του Δήμου, τους χοροδιδασκάλους  του \”Ομίλου Παιδείας και Πολιτισμού Αετογιάννη\” αλλά και τους καταξιωμένους μουσικούς του Δήμου Γόρτυνας, οι οποίο με την αφιλοκερδή προσφορά τους συνεισέφεραν στο σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που υλοποιείται στο δήμο Γόρτυνας.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook