Τη Τρίτη στις 6 το απόγευμα θα συζητηθεί στη Βουλή το ζήτημα της προστασίας της Κρητικής Διατροφής από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την αναγνώρισή του ως ξεχωριστού διατροφικού προτύπου.

Το θέμα τίθεται με ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα η θεματική της ερώτησης έχει ως εξής:

Η αξιοποίηση του όρου \”Μεσογειακή διατροφή\” υπονομεύει την ανάδειξη της κρητικής διατροφής ως διατροφικού προτύπου.

Όπως αναφέρει ο κ.Στρατάκης στην Ερώτησή του, οι γειτνιάζουσες στη Μεσόγειο θάλασσα χώρες, μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα παραγωγής ορισμένων προϊόντων που τα ευνοεί το κλίμα και τα οποία ονομάζονται μεσογειακά προϊόντα, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν σε όλες τις χώρες, στο ίδιο ποσοστό, τη βάση για τη διατροφή των λαών τους.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η διατροφή ενός λαού ή μιας περιοχής, είναι και στοιχείο πολιτισμού που διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή αλλά και πολλές φορές ακόμη και εντός της αυτής περιοχής.

Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει βάση πάνω στην οποία να στηρίζεται ο όρος “Μεσογειακή διατροφή”, άρα είναι εκ των πραγμάτων αυθαίρετος και το μόνο που υποδηλώνει ίσως είναι ότι χρησιμοποιούνται, ανεξάρτητα από δοσολογία, προϊόντα που καλλιεργούνται στις μεσογειακές χώρες.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο όρος Κρητική διατροφή αποτελεί αναγνωρισμένο επιστημονικό πρότυπο διατροφής με πολλαπλά οφέλη και μάλιστα έχει αποδειχθεί από έρευνες πολλών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ακόμη, ο κ.Στρατάκης τονίζει ότι η Κρητική διατροφή, ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός πολιτισμού και μιας παράδοσης που ξεκινάει από τη Μινωική Κρήτη αλλά και με βάση την πληθώρα των μελετών που την αναδεικνύουν ως άριστο διατροφικό πρότυπο, είναι ανάγκη όχι μόνο να αναδειχθεί αλλά και να αξιοποιηθεί προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

Έτσι, ο κ.Υπουργός καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν προτίθεται να υποβάλλει, με βάση τεκμηριωμένα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους αξιόλογοι ερευνητές, πρόταση στην UNESCO για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προς όφελος της υγείας όλων των λαών και όχι μόνο του ελληνικού λαού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook