Στις 3 Απριλίου του 1973 ο Martin Cooper, ένας έμπειρος μηχανικός και στέλεχος τηςMotorola τηλεφώνησε στον Dr. Joel Engel της Bell Labs, απλώς για να τον ενημερώσει ότι δέχτηκε την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου. Η \”φορητή\” συσκευή του, βέβαια, ζύγιζε πάνω από ένα κιλό, αλλά η αρχή είχε γίνει. Το 1983 ο ίδιος παρουσίασε το Motorola DynaTAC, το οποίο ήταν και το πρώτο κινητό που διατέθηκε επίσημα στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε όλα τα επίπεδα, αλλά τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν να αποκτούν μαζική εμπορική επιτυχία μετά την επέκταση των 2G δικτύων στις αρχές της δεκαετίας του \’90. Έκτοτε και ειδικά την τελευταία πενταετία μεταβλήθηκαν σε πολυσυσκευές που μεταφορικά και κυριολεκτικά κάνουν τα πάντα και έχουν αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τον τρόπο που επικοινωνούμε, δουλεύουμε και διασκεδάζουμε. Ποιες είναι όμως οι συσκευές που καθόρισαν την εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας τα τελευταία 30 χρόνια;

Motorola DynaTAC 8000x (1983): Το πρώτο \”καταναλωτικό\” κινητό κυκλοφόρησε στο εμπόριο το Μάρτιο του 1983. Το Motorola DynaTAC 8000x κόστιζε $3.995 και η μπαταρία του άντεχε για 30 λεπτά κλήσεων και 8 ώρες αναμονής. Ακολούθησαν πολλά μοντέλα στη σειρά και το DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage) καθιερώθηκε γρήγορα ως σύμβολο της pop κουλτούρας.

Nokia Mobira Cityman 900 (1987): Η Nokia κατασκεύαζε φορητές συσκευές επικοινωνίας από τη δεκαετία του \’60 και το 1984 είχε παρουσιάσει το Mobira Talkman, ένα τηλέφωνο βάρους 5 κιλών! Τρία χρόνια αργότερα παρουσίασε το Mobira Cityman 900, που ζύγιζε κάτι λιγότερο από 800 γραμμάρια και είχε διαστάσεις που του επέτρεπαν να χωρά στην τσέπη του κατόχου του.

Motorola MicroTAC (1989): Η αναλογική έκδοση του MicroTACκυκλοφόρησε το \’89, πέντε χρόνια πριν την best-seller συμβατή με GSM δίκτυα συσκευή της Motorola. Έμεινε όμως, στην ιστορία ως το πρώτο κινητό με flip σχεδιασμό, που δημιούργησε ένα design trend που αντέχει μέχρι και σήμερα.

Nokia 1011 (1992): To πρώτο εμπορικά διαθέσιμο κινητό που συνδεόταν σε GSM δίκτυα αποτέλεσε και το διαβατήριο για την καθιέρωση της Nokia ως κορυφαίας εταιρείας στην κατασκευή κινητών. Ο σχεδιασμός του μάλιστα, ενέπνευσε τις candy-bar συσκευές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.

Nokia 9000 Communicator (1996): Το πρώτο smartphone όλων των εποχών που κυκλοφόρησε ευρέως, μπορεί να διέθετε μονόχρωμη οθόνη ανάλυσης 640 x 200 και μόλις 8MB μνήμης, αλλά οι executives της εποχής το λάτρεψαν γιατί θεωρούσαν ότι μπορούσαν να παίρνουν το γραφείο στην τσέπη τους.

Ericsson T28 (1999): Κυκλοφόρησε ως το μικρότερο και ελαφρύτερο (μόλις 81 γραμμάρια) κινητό της αγοράς και βελτίωσε τη flip σχεδίαση σε βαθμό αυτοματοποίησης, απογειώνοντας παράλληλα τη χρηστικότητα.

RIM BlackBerry (2002): Το 1999 η RIM είχε παρουσιάσει ένα pager με πλήρες πληκτρολόγιο και δυνατότητες που οι executives των αρχών της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα εκτίμησαν δεόντως. Το BlackBerry 5810 ήταν ουσιαστικά το ίδιο smart organizer με την επιπλέον δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων.

Motorola RAZR (2004): Το πιο \”sexy\” κινητό όλων των εποχών έδωσε την αφορμή για την \”οικουμενική\” αποδοχή των καλοσχεδιασμένων gadgets. Διατηρώντας τη σχεδιαστική λογική του υπερ-επιτυχημένου StarTAC της Motorola και ενσωματώνοντας καινοτομίες, όπως το κάλυμμα από ανοδιωμένο αλουμίνιο, την compact ευχρηστία παραμένει μέχρι σήμερα ένα αξεπέραστο δείγμα προϊόντικού σχεδιασμού.

Apple iPhone (2007): H συσκευή που μέσα σε πέντε χρόνια –μαζί με τους διαδόχους και τους ανταγωνιστές- πέτυχε όσα ολόκληρος ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας μέσα σε 25. Το smartphone με multi-touch οθόνη αφής δε διαφέρει αρκετά στη λογική και το σχεδιασμό από τα νεότερα μοντέλα.

HTC Dream (2008): ΤαΠρόκειται για το πρώτο smartphone που έτρεχε Android. Στις Η.Π.Α. και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφόρησε ως T-Mobile G1 και τους πρώτους έξι μήνες πούλησε ένα εκατομμύριο συσκευές. Συνδύασε υποδειγματικά την οθόνη αφής με το πλήρες QWERTY πληκτρολόγιο και τις smart λειτουργίες με την \”προσήλωση\” στις υπηρεσίες της Google.

 thegang.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook