Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα δείγματα της φυλής. Όταν όμως συναντήσεις δια ζώσης και εκ του σύνεγγυς ένα, τότε καταλαβαίνεις γιατί κουβαλάει τη φήμη που το συνοδεύει.

Γιγαντιαίων διαστάσεων, με ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 65 και 90 εκατοστών και με βάρος που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 και βάλε κιλά στα αρσενικά, τα Tosa Inu ή Tosa Ken ή απλά Tosa είναι ίσως τα ομορφότερα και πιο ολοκληρωμένα σκυλιά στον κόσμο.

Το Ιαπωνικό μαχητικό σκυλί, «Τόσα» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα αποκλειστικά και μόνο για κυνομαχίες: οι Ιάπωνες εισήγαγαν ευρωπαϊκές ράτσες όπως Μπουλντόγκ, Μπουλ Τεριέ, σκυλιά Αγίου Βερνάρδου, Μεγάλα Δανέζικα και Πόιντερ, παράγοντας έναν ανίκητο μαχητή, με τρομακτικά επίπεδα ανοχής στο σωματικό πόνο, εξίσου τρομακτική μυική δύναμη και ευκαμψία, ο οποίος σύμφωνα με τους τότε κανονισμούς των ιαπωνικών κυνομαχιών, όφειλε να παλεύει δίχως να βγάζει άχνα… Και δεν πρόκειται για μύθο, αλλά για πραγματικότητα.

Αν και σήμερα οι σκυλομαχίες έχουν απαγορευτεί επισήμως στην Ιαπωνία, ωστόσο γίνονται ακόμα στην παρανομία, ενώ σχεδόν όλα τα δείγματα της φυλής χρησιμοποιούνται πλέον ως φύλακες και έξοχα κατοικίδια, πιστά μέχρι θανάτου στο αφεντικό τους, αλλά και πολύ όμορφα.

Ως προς τη σωματική διάπλαση, το Τόσα μοιάζει με το μαστίφ: είναι ψηλό, επιβλητικό και γεροδεμένο. Έχει μεγάλο κεφάλι και αρκετά μικρά μάτια, με χρώμα κεχριμπαριού και μικρά, βαλμένα ψηλά, ριχτά αφτιά. Η ουρά είναι βαλμένη ψηλά και φτάνει στον ταρσό. Το τρίχωμα του είναι κοντό, λείο και σκληρό.

Το κόστος για την απόκτηση ενός τέτοιου καθαρόαιμου κουταβιού μπορεί να φτάσει πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ η αγορά του απαγορεύεται δια ροπάλου σε «Ελληνάρες» με τάσεις επίδειξης και ναρκισιστικά ελλείμματα, καθώς, αν πέσει σε λάθος χέρια, η εν λόγω φυλή μπορεί να αποτελέσει κινούμενη «πυρηνική βόμβα» επιθετικότητας και φονικού ενστίκτου, πράγμα που έχει αποτελέσει την αιτία για την οποία η φυλή έχει απαγορευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

iefimerida.gr

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook