Οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου 4014/2011 για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλλει, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες που προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαιρέτων με βάση τον νόμο του 2011, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε χθεσινή συνεδρίαση.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι υπό δημοσίευση.

Σημειώνει, ακόμη, ότι το νομοσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ, η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, κινείται στο πλαίσιο της νομολογίας του ΣτΕ, ενώ προσθέτει ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές, γι\’ αυτό «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μελετήσουμε τις παραδοχές της υπό δημοσίευση απόφασης του ΣτΕ σε ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νόμου 4014 του 2011».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ «είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του Νόμου 4014/2011. Για αυτό το λόγο επέλεξε, αντί άλλων διαθέσιμων λύσεων, να καταρτίσει εξαρχής ένα νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με διαφορετική φιλοσοφία και σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων».

Σημειώνει ότι για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης απαιτείται ολιστική προσέγγιση και γι\’ αυτό το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται σειρά συναφών νομοσχεδίων: περί κτηματολογίου και δασικών χαρτών, περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, περί χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο διαχωρίζει τα προ του 1983 ακίνητα σε σχέση με τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 ως τον Ιούλιο του 2011 και δίνει έμφαση στην απόδειξη του χρόνου κατασκευής, αποκλειστικά με χρήση δημοσίου εγγράφου και σχετικής αεροφωτογραφίας.

Παράλληλα, προχωρά για πρώτη φορά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων με βάση το βαθμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, καθώς απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις παντελώς αυθαίρετες κατασκευές.

Επιπλέον, αποτρέπει τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων μέσω της παροχής σε όλους αεροφωτογραφιών του Ιουλίου 2011 για όλη τη χώρα, με αυστηροποίηση των ποινών σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία και με την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook