Υψηλό παραμένει το χρέος της Ελλάδας, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού δανειακού προγράμματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο τις προόδους που έκανε η χώρα μας στον τομέα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα έχει σημειώσει «εξαιρετική» πρόοδο στη μείωση τουδημοσιονομικού της ελλείμματος από το 2010, καθώς το πρωτογενές της αποτέλεσμα, θα εμφανίσει βελτίωση κατά 10% έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει «ιδιαίτερα υψηλό», σύμφωνα με το ΔΝΤ και ως εκ τούτου, «οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για ελάφρυνσή του χρέους είναι καλοδεχούμενες», με το Ταμείο να προειδοποιεί πως θα απαιτηθεί και νέα ελάφρυνση.

Παράλληλα, το Ταμείο προειδοποιεί πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες αυξήσεις φόρων στην Ελλάδα, εφιστώντας ταυτόχρονα την προσοχή πως «η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες δημοσιονομικής φύσεως προκλήσεις».

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό ώστε να διασφαλίσει ότι το βάρος των μέτρων λιτότητας δε θα βαρύνει ανισομερώς μόνον τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

«Αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς ώστε να προωθηθεί μια ταχεία ανταπόκριση και να επιτευχθεί μια περισσότερο ισορροπημένη διανομή του βάρους της προσαρμογής», τονίζει το ΔΝΤ.

«Η αποστολή (του ΔΝΤ) καλωσορίζει τον αναπροσανατολισμό της εστίασης του κυβερνητικού προγράμματος, σε αναγνώριση αυτών των προβλημάτων».

moneypost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook