Κίνδυνο ακύρωσης της τακτοποίησής τους -μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι) που έκρινε το Ν. 4014/2011 αντισυνταγματικό- διατρέχουν, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, αυθαίρετα για τα οποία έχουν καταβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα, αν κάποιος προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της τακτοποίησης.

Ο χρόνος (προθεσμία) που έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης ή φορέας να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της νομιμοποίησης ενός αυθαιρέτου ή ημιυπαίθριου χώρου, ξεκινάει από τη στιγμή που πληροφορηθεί ότι έγινε η νομιμοποίηση.

Ωστόσο όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η προσφυγή κατά της ακύρωσης αυθαιρέτου θα γίνεται δεκτή από τα δικαστήρια, εφόσον πραγματοποιηθεί «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» που δεν μπορεί να υπερβαίνει το έτος.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωναν, «ο εύλογος αυτός χρόνος» θα κριθεί από τα δικαστήρια, ενώ η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται «κατά περίπτωση» για όσους απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό ή είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού.

Πριν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να ανακαλέσουν τις πράξεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων, αλλά αυτό, προσέθεταν οι δικαστικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται το ΑΜΠΕ, στην πράξη δεν γίνεται σχεδόν ποτέ, κατά συνέπεια η προσφυγή στα δικαστήρια είναι «μονόδρομος». Σε περίπτωση άρνησης της Πολιτείας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στραφεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, για παράλειψη νόμιμης ενέργειας και να αξιώσει αποζημίωση.

Επίσης, όλες οι εκκρεμείς προσφυγές που υπάρχουν στο ΣτΕ και στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, κατά του επίμαχου νόμου 4014/2011 αναγκαστικά θα γίνουν δεκτές, αφού ο νόμος κρίθηκε ήδη από το ΣτΕ αντίθετος στην παράγραφο 2 του άρθρου 24 του Συντάγματος. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ και μετά επηρεάζονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις νομιμοποίησης στις Πολεοδομίες.

Στο σημείο αυτό υπενθύμιζαν ότι όταν κρίθηκε αντισυνταγματική η μεταφορά συντελεστή δόμησης, επί μια δεκαετία και πλέον, η Πολιτεία αναγκαζόταν μετά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων να ανακαλέσει τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ενώ οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες (δηλαδή όσοι είχαν κάνει τη μεταφορά συντελεστή δόμησης) στη συνέχεια διεκδικούσαν, μέσω της Δικαιοσύνης αποζημιώσεις από το Δημόσιο.

Προβλήματα, τέλος, θα ανακύψουν και σε όσες μεταβιβάσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων έγιναν μετά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, οι οποίες και πάλι θα λυθούν από τα δικαστήρια.

newsbeast.gr