Μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου θα έδινε η επανένωση του νησιού, ισχυρίστηκε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Εργάστηκα επί πέντε χρόνια ως επίτροπος Διεύρυνσης για να διευκολύνω την επανένωση της Κύπρου. Λυπάμαι που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος. Σήμερα, αξίζει να αναφερθεί ότι η επανένωση του νησιού θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου. Τώρα είναι πράγματι η ώρα να νεκραναστηθεί η διαδικασία προς την ενοποίηση» είπε.

«Τα προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν κατά την πάροδο πολλών ετών. Στην πηγή τους βρίσκεται ένας υπερμεγέθης τραπεζικός κλάδος που θριάμβευσε προσελκύοντας ξένες καταθέσεις με πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Τα τραπεζικά προβλήματα επιδεινώθηκαν από την κακή διαχείριση κινδύνου. Με ελλιπή εποπτεία, οι μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες δημιούργησαν υπερβολική έκθεση στον κίνδυνο. Δυστυχώς, χρειάστηκε περισσότερο από έξι μήνες για να αντιληφθεί η Κύπρος τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη μη βιωσιμότητα του μοντέλου που ακολουθούσε. Δυστυχώς χρειάστηκαν άλλοι εννέα μήνες για να καταλήξει σε μία συμφωνία με το Eurogroup» συμπλήρωσε ο Όλι Ρεν.

Επίσης, τοποθέτησε την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου της Κύπρου στα μέσα Μαϊου και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το Μάρτιο θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία η οποία θα είχε δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες της χώρας.

moneypost.gr