Συνεχίζοντας τις προσπάθειες για ενημέρωση της νεολαίας για την πολιτιστική και περιβαλλοντική σημασία της ελιάς στην Κρήτη και την υγιεινή αξία του ελαιολάδου, ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας αλλά και τους ίδιους τους Εκπαιδευτικούς, επιχειρεί τώρα μια νέα προσπάθεια προσέγγισης της νεολαίας με μια σειρά από εκδηλώσεις, αρχίζοντας από τους μαθητές Νηπιαγωγείων και της Α΄ Δημοτικού.

Οι εκδηλώσεις αυτές, που θα έχουν τον τίτλο «Γνωρίζω την Ελιά», αποτελούν συνέχεια της συνεργασίας του ΣΕΔΗΚ με την Π/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση στην Κρήτη που άρχισε από το 2009 με συναντήσεις και συνεργασίες με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας και συνεχίστηκε με συμμετοχή 400 και πλέον εκπαιδευτικών σε σειρά επιτυχημένων περιηγητικών εκδηλώσεων και ειδικών ημερίδων που οργανωθήκαν σε όλους τους Νομούς της Κρήτης. Βασικός στόχος της νέας προσπάθειας είναι η ενημέρωση και πρόκληση του ενδιαφέροντος των μικρών μαθητών των Νηπιαγωγείων και της Α΄ Δημοτικού αλλά και η ευαισθητοποίηση των γονέων και του ευρύτερου κοινού στα προβλήματα που προκύπτουν από τον παραμερισμό του ελαιολάδου και την στροφή προς τα επικίνδυνα σπορέλαια.

Η όλη προσπάθεια θα βασιστεί στην αξιοποίηση του βιβλίου «Γνωρίζω την Ελιά» του όποιου την έκδοση επιχορήγησε ο ΣΕΔΗΚ. Το βιβλίο αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν βιβλιοτετράδιο, γραμμένο από ειδικούς, αποτελεί μια δημιουργική διασκέδαση που διασκεδάζει και παράλληλα ενημερώνει με σχηματικές παραστάσεις, ζωγραφική, ερωτήματα, αινίγματα κ.ά. που αναφέρονται στο δέντρο της ελιάς, τον καρπό της, το ελαιόλαδο, αλλά και την παρουσία τους στην αρχαιότητα στους ολυμπιακούς αγώνες, τη βίβλο, τη λαογραφία κ.ά.

Το βιβλίο θα χορηγηθεί δωρεάν σε Νηπιαγωγεία και τάξης Α’ Δημοτικού που οι εκπαιδευτικοί τους θα θελήσουν να συνεργαστούν στο πρόγραμμα και να οργανώσουν στα σχολεία τους διαφορές δράσεις σε συνεργασία με τους υπευθύνους Παιδείας, τον ΣΕΔΗΚ και τους Δήμους. Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν θα αναλάβουν την υποχρέωση να οργανώσουν στα σχολεία τους σε χρόνο που θα επιλέξουν οι ίδιοι, μια ενημέρωση των μαθητών με τη συμπλήρωση των ερωτημάτων και σχεδίων του βιβλίου «Γνωρίζω την Ελιά».

Στη συνέχεια οι ίδιοι θα ελέγξουν και θα αξιολογήσουν τα συμπληρωμένα βιβλία δίδοντας στα παιδιά περισσότερες εξηγήσεις και θα επιστρέψουν τα βιβλία στα παιδιά για ενθύμιο. Στη συνέχεια σε χρόνο που θα οριστεί με συνεργασία με τους υπευθύνους και τον ΣΕΔΗΚ θα οργανώσουν εκδήλωση – γιορτή με το όνομα «Γνωρίζω την Ελιά» στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν γονείς, συγγενείς και φίλοι αλλά και εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, του ΣΕΔΗΚ και των Δήμων στην οποία θα βραβευτούν τα παιδιά και το σχολείο .

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, μπορεί να περιλαμβάνει σύντομες ενημερωτικές ομιλίες από ειδικούς, προβολή ντοκιμαντέρ, ειδικά δρώμενα από τα παιδιά και απονομή του βραβείου της Μινωικής Ελιάς στα παιδιά και στο Σχολείο, ενώ στις οικογένειες των παιδιών που θα παραβρεθούν θα δοθεί ένα βιβλίο «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη» και στο σχολείο θα προσφερθεί μια πλήρης σειρά των εκδόσεων (βιβλίων, φυλλαδίων,) DVD κ.λπ. υλικού του ΣΕΔΗΚ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook