Η Λευκωσία εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ κατά την κορύφωση της κρίσης το Μάρτιο, λόγω του αδιεξόδου που δημιούργησαν οι όροι του σχεδίου διάσωσης που είχε αποφασίσει αρχικά το Eurogroup, δήλωσε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη κατά το διήμερο που ακολούθησε μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου από τη Βουλή. “Επρόκειτο για έναν εσωτερικό προβληματισμό, όπου κληθήκαμε να εξετάσουμε όλα τα υπάρχοντα σχέδια, το σχέδιο B ή C”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ιδέα της εξόδου τελικά απορρίφθηκε, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η υιοθέτηση της κυπριακής λίρας θα προκαλούσε άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 40%, καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου που βασίζεται στις εισαγωγές. Όπως επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης, οι Κύπριοι ηγέτες έλαβαν υπόψη τους τις ευρύτερες επιπτώσεις των ενεργειών τους.

“Εάν φεύγαμε από το ευρώ, θα καθίστατο ιδιαίτερα δύσκολο για πολλές κυβερνήσεις, στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία, να πείσουν την κοινή τους γνώμη για την ανάγκη παραμονής στην Ευρωζώνη και την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων που εμπεριέχονται στα σχέδια διάσωσης”, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η απόφαση για την παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη δεν ελήφθη μόνο λόγω των αρνητικών συνεπειών για την κυπριακή οικονομία, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρώπη για τη διεύρυνση της πολιτικής και της οικονομικής της ολοκλήρωσης.

Σχετικά με τους όρους του σχεδίου διάσωσης που εφαρμόσθηκε στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για τον τερματισμό της διάσωσης των τραπεζών μέσω των χρημάτων των φορολογουμένων. “Χρειάζονταν ένα πείραμα”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι “η Κύπρος θα ανακάμψει τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα της παρασχεθεί η ανάλογη βοήθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του πειράματος”.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook