Ανησυχητική αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού παρατηρείται στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., αλλά και στην Ελλάδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Europol για το 2013 και παράλληλα το ίδιο αποδεικνύουν απόρρητα εισηγητικά έγγραφα του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, παρατηρεί όξυνση της ισλαμοφοβίας και προσπάθεια για δημιουργία ενιαίου αντι-ισλαμικού μετώπου εντός της Ε.Ε. Για την Ελλάδα, εμπιστευτική αναφορά της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας διαπιστώνει αυξανόμενη δραστηριότητα του ακροδεξιού χώρου, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της ανησυχίας για την αλλοίωση των εθνοτικών χαρακτηριστικών της χώρας.

Συνολικά 84 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο κατέγραψε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Σε 22 από αυτά ερευνάται εμπλοκή αστυνομικών.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες είναι oι επιθέσεις με βόμβες μολότοφ (ορισμένες εκρηκτικές) σε σπίτια, χώρους θρησκευτικής λατρείας και καταστήματα αλλοδαπών, ενώ ένα ακροδεξιό μόρφωμα με όνομα "Επαναστατική Οργάνωση 1821" ανέλαβε με προκήρυξη σε ιστοσελίδα την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών που σημειώθηκαν την 28η και 29η Μαΐου 2012, σε σταθμούς του ΗΣΑΠ.

Δύο μήνες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση σε χώρο θρησκευτικής λατρείας μουσουλμάνων με επωνυμία "Mosque Ali" στον Πειραιά. Στο σημείο βρέθηκαν υπολείμματα καπνογόνων που έριξαν "άγνωστοι δράστες με μαύρα ρούχα" στο αυτοσχέδιο τζαμί.

Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία αποκαλύπτει συναντήσεις ακροδεξιών ομάδων σε Δανία και Σουηδία (τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2012) με θέμα την "αντιμετώπιση της Τζιχάντ".

Διαπιστώνει ακόμα ευκολία πρόσβασης σε όπλα και εκρηκτικά για τους εξτρεμιστές ή ακόμα και τους τρομοκράτες της άκρας Δεξιάς.

Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2012, σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας έξω από τα γραφεία κόμματος Ρομά (Euroroma), στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας. Η επίθεση είχε σαφώς ρατσιστικά - εθνικιστικά κίνητρα και κόστισε τη ζωή σε έναν 59χρονο Βούλγαρο.

Στην Κρακοβία συνελήφθη, τον Νοέμβριο του 2012, 45χρονος Πολωνός κατηγορούμενος ότι σχεδίαζε βομβιστική επίθεση κοντά στο κοινοβούλιο της χώρας. Σε έρευνες της πολωνικής αστυνομίας σε σπίτια και κρησφύγετα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από μπαρούτι, εκρηκτικές ύλες, όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας κ.ά. Ο 45χρονος συλληφθείς ήταν λέκτορας σε πανεπιστήμιο της χώρας.