Οπλισμό από τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Εθνικό Συμβούλιο ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης ζήτησαν την Τρίτη οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί.

\”Υποβάλαμε έναν κατάλογο με στρατιωτικό και τεχνικό εξοπλισμό που χρειαζόμαστε\”, ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Βεγγάζη ο Αμπντέλ Χαφίζ Γόγκα, επίσημος εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

Στην ερώτηση, από ποιες χώρες ζήτησαν όπλα, ο εκπρόσωπος απάντησε: \”Προφανώς τα ζητάμε από τις χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το μοναδικό εκπρόσωπο της Λιβύης\”.

Οι εξεγερμένοι που ελέγχουν τα ανατολικά της χώρας έχουν αναγνωριστεί από τη Γαλλία, το Κατάρ και την Ιταλία. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των αντικαθεστωτικών πάντως έχουν φτάσει σε τέλμα, παρ\’ ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν τις βάσεις και τον οπλισμό του Μουάμαρ Καντάφι.

Την Τρίτη δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη και εξεγερμένοι συγκρουστήκαν στην πόλη Ζεντέν, στα νοτιο-δυτικά της Τρίπολης, όπου το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τέσσερις κυβερνητικές δεξαμενές την Δευτέρα.

\”Οι δυνάμεις του Καντάφι προσπάθησαν να κόψουν τον δρόμο ανάμεσα στην Ζεντέν και τα τυνησιακά σύνορα στα δυτικά\”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω τηλεφώνου ένας αυτόπτης μάρτυρας. Όμως οι εξεγερμένοι επιτέθηκαν στους φιλοκανταφικούς και τους εξώθησαν στην Χαραμπάχ, οι οποίοι οχυρώθηκαν στην πόλη.

Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν την Τρίτη και τις πόλεις Αζνταμπίγια και Μιζουράτα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν μάλιστα λόγο για τις πιο σκληρές μάχες που έχουν σημειωθεί από τις αρχές των συγκρούσεων.


Κατάπαυση πυρός θέλει η Ε.Ε.

Στο Λουξεμβούργο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την προστασία των αμάχων, ενώ εξέφρασαν την ετοιμότητά της ΕΕ να οργανώσει ανθρωπιστική επιχείρηση σε συντονισμό με τον ΟΗΕ. Ακόμη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις.

Το Συμβούλιο των υπουργών αποφάσισε επίσης τη λήψη επιπλέον μέτρων εις βάρος του καθεστώτος Καντάφι, με σκοπό να εμποδίσει τη χρηματοδότησή του, ενώ για τη Συρία, καταδικάζει τη χρήση βίας εναντίον αμάχων και καλεί τις αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους για τους θανάτους αμάχων.

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook