Μετά τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, σειρά για αύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου, παίρνουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρει η \”Καθημερινή\”, η αύξηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% του σημερινού ωραρίου και η αλλαγή προγραμματίζεται από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ιδρυμάτων, καθώς λόγω του ότι δεν γίνονται προσλήψεις και λόγω των συνταξιοδοτήσεων, αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά κενά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα κεντρικά πανεπιστήμια, των οποίων το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα έχει μειωθεί κατά 10% με 15%.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο Παιδείας μελετά αύξηση κατά δύο με τρεις ώρες του ελάχιστου εβδομαδιαίου υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των πανεπιστημιακών από τις έξι που είναι σήμερα.

Το μέτρο θεωρείται επιβεβλημένο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, αν και ο Κ. Αρβανιτόπουλος έχει δεσμευθεί ότι αν υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια, θα γίνουν 300 διορισμοί.

Πάντως, αν τελικά το υπουργείο προχωρήσει, οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες, όπως και στην περίπτωση των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι πανεπιστημιακοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση του ακαδημαϊκού έργου στα ΑΕΙ και σημειώνουν ότι η αύξηση ωραρίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο των αποχωρήσεων και των ελάχιστων προσλήψεων, διότι κάθε πανεπιστημιακός διδάσκει εξειδικευμένο μάθημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook