Νέα αποκλιμάκωση, έως και τις 669 μονάδες βάσης κατέγραψε χθες το spread της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού ενώ η απόδοση στο ελληνικό10ετές αποκλιμακώθηκε έως και το 8,119%. Την ίδια ώρα και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη του νέου ελέγχου από την τρόικα, που αναμένεται στην Αθήνα, στις 4 Ιουνίου, εντείνονται οι διερευνητικές επαφές μεγάλων ξένων funds για επενδύσεις στην Ελλάδα: Σύμφωνα με πληροφορίες χθες βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν συνάντηση με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ στελέχη του μεγάλου αμερικανικού fund ? Eagle Fund ? ζητώντας να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, νέα «βουτιά» σημείωσε χθες το spread των αποδόσεων στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, που αποκλιμακώθηκε στις 669 μονάδες, από 682 μονάδες την Παρασκευή, επιστρέφοντας σε προ τριετίας επίπεδα. Μία «ανάσα» πριν από το 8%, συγκεκριμένα στο 8,119%, από περίπου 8,23% την Παρασκευή, με την τιμή στα 66,3 λεπτά ανά ευρώ, καθώς αυξάνεται η διάθεση των ξένων επενδυτών για ανάληψη ελληνικού ρίσκου. Ενδεικτική είναι χθεσινή έκθεση του ιαπωνικού οίκου Nomura που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση τα ελληνικά ομόλογα. Εκτιμώντας πως παραμένει ανοικτό για το τέλος του 2013, το ζήτημα «κουρέματος» στο χρέος του επίσημου τομέα, όχι όμως και του ιδιωτικού, στοχεύοντας σε μέσες τιμές κοντά στο 60%, στο επόμενο 3μηνο.

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα «ραντάρ» των ξένων επενδυτών, δεν περιορίζεται στην αγορά ομολόγων και το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι διερευνητικές επαφές που έχουν μεγάλα funds του εξωτερικού στην Αθήνα προς αναζήτηση ευκαιριών σε σειρά τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του μεγάλου αμερικανικού Eagle Fund, που ενδιαφέρεται για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο και άλλα projects, βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν συνομιλίες στο ΤΑΙΠΕΔ. Εν τω μεταξύ χθες στο Ταμείο υπήρξε σειρά εσωτερικών συσκέψεων για την προώθηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στην Κίνα.


Νέος έλεγχος 4 Ιουνίου

Καθοριστική για τη διατήρηση του θετικού κλίματος θα είναι η επικείμενη αξιολόγηση από την τρόικα με την κυβέρνηση να ευελπιστεί σε «έλεγχο εξπρές» και αποδέσμευση των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε πως ο έλεγχος θα ξεκινήσει 4 Ιουνίου, τονίζοντας πάντως πως ο «μεγάλος έλεγχος» θα είναι εκείνος του φθινοπώρου. Η ίδια πηγή τόνιζε πως καταβάλλεται προσπάθεια να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα για τον έλεγχο του Ιουνίου ώστε να αποφευχθεί νέο «θρίλερ». Μετά την αξιολόγηση η τρόικα θα συντάξει νέα έκθεση.

imerisia.gr/Ελευθερία Αρλαπάνου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook