Άγρια κόντρα με ανταλλαγή «πυρών» και από τις δυο πλευρές έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ με αφορμή την άρνηση του Συνδέσμου να υπογράψει τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που περιλαμβάνει όλους τους θεσμικούς όρους, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος γάμου. Χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Συνομοσπονδίας έκανε λόγο για «λυσσαλέα επίθεση του προέδρου του ΣΕΒ» κατά των συλλογικών συμβάσεων με στόχο να καταργηθούν πλήρως και να οχυρωθούν οι εργοδότες πίσω από τον νόμο.

«Ο κ. Δασκαλοπουλος με τις λυσσαλέες επιθέσεις του και τις συνεντεύξεις του δείχνει σαν να είναι το παιδί εκείνο που το παραγκώνισαν κυβέρνηση και τρόικα. Και δείχνει ίσως τη θλίψη του. Έχουν εκχωρήσει προ πολλού στους τροϊκανούς του κ. Τόμσεν το ρόλο του εκπροσώπου του ΣΕΒ, τον οποίο έχουν μετατρέψει σε "ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ" των δανειστών. Οι αποφάσεις ή οι προτροπές του ΣΕΒ προς τις επιχειρήσεις-μέλη του είναι «κενές περιεχομένου» ή αλλιώς κατά τον προσφιλή του χαρακτηρισμό «αδειανό πουκάμισο». Εμείς απλά θέλουμε να τους συμβουλεύσουμε «εν οργή μήτε λέγειν μήτε πράττειν»!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει κύκλο επαφών μαζί με τους υπόλοιπους εργοδότες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.

Η διοίκηση του ΣΕΒ σήκωσε το «γάντι» υποστηρίζοντας ότι δεν θα συμμετάσχει στο θέατρο σκιών ενός στημένου κοινωνικού διαλόγου. «Μάταια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσπαθεί να γεμίσει το αδειανό πουκάμισο μιας ΕΓΣΣΕ χωρίς νομική υπόσταση ούτε ουσιαστικό περιεχόμενο, για να διασώσει το φύλλο συκής του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού των ΔΕΚΟ που η ίδια εκπροσωπεί και που δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων.

Ο ΣΕΒ εκπροσωπεί την πραγματικότητα των χιλιάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις-μέλη του οι οποίοι απολαμβάνουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και τις καλύτερες αμοιβές. Γι αυτό και είμαστε οι μόνοι που εξασφαλίζουμε στην πράξη το επίδομα γάμου.

Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα καλέσει τη ΓΣΕΕ να συζητήσουμε για ένα νέο πρότυπο μιας σύγχρονης και ισχυρής Συλλογικής Σύμβασης. Με τις κόκκινες γραμμές και τους δήθεν ανένδοτους αγώνες η ΓΣΕΕ άφησε ελεύθερο το πεδίο στις εργασιακές συνταγές της Τρόικας, στις οποίες μόνο ο ΣΕΒ έχει αντιπαραθέσει ουσιαστικό αντίλογο.

Με την νοοτροπία και τη στάση της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπονομεύει στην πράξη το θεσμό της ΕΓΣΣΕ, στρέφει την πλάτη της στα συμφέροντα των εργαζόμενων και αδιαφορεί για τους ανέργους. Ο ΣΕΒ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο θέατρο σκιών ενός στημένου κοινωνικού διαλόγου. Θα είναι παρών όταν ο κοινωνικός διάλογος αγκαλιάσει την ουσία και αντιμετωπίσει τις αγωνίες των εργαζομένων», αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

real.gr