Τελικά ο Ήλιος μας τι χρώμα έχει; Κόκκινο; Κίτρινο; Πορτοκαλί; Λευκό; Ή μήπως μπλε;

Γιατί σε αυτή τη φωτογραφία που δημοσίευσε η NASA, το αστέρι του ηλιακού μας συστήματος μοιάζει περισσότερο με… γιγάντιο βατόμουρο, παρά με τον Ήλιο που γνωρίζουμε εμείς. 

(Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε πλήρες μέγεθος)

\"\"

Πρώτον να σημειώσουμε ότι σε αυτή τη φωτογραφία, η NASA έχει “γδύσει” τον Ήλιο από το πρώτο του στρώμα, τη στεφάνη ή αλλιώς ηλιακό στέμμα.

\"\"

Tα στρώματα του Ήλιου

Και δεύτερον ότι το χρώμα της φωτογραφίας δεν είναι πραγματικό. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν μια ειδική τεχνική για να απεικονίσουν τον Ήλιο με ψυχρά χρώματα. Γιατί; Μα γιατί η θερμότητα του και το φως του είναι τόσο εκτυφλωτικά που δεν επιτρέπουν παρατηρήσεις. Το ανθρώπινο μάτι δεν πιάνει τα συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός. Έτσι, χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική για να μελετήσουν τη λεγόμενη χρωμόσφαιρα του. Είναι το στρώμα εκείνο του Ήλιου όπου συμβαίνουν οι αντιδράσεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη θερμότητα και φως. Η χρωμόσφαιρα είναι ακριβώς κάτω από το ηλιακό στέμμα και πάνω από τη φωτόσφαιρα του – φανταστείτε τα κάπως σαν τα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης. Εκτείνεται σε ύψος 250 – 1.300 μιλίων πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου.

Πάνω στη χρωμόσφαιρα διακρίνονται οι ηλιακές κηλίδες, σημεία ψυχρότερα τα οποία περιβάλλουν θερμότερες ζώνες. Από αυτές τις κηλίδες γεννιούνται οι εκλάμψεις, που φτάνουν στη Γη σαν ηλιακές καταιγίδες.

Οι κύκλοι της δραστηριότητας του Ήλιου μας χωρίζονται σε 11ετείς, βάσει του γήινου χρόνου. Σε αυτή τη φάση και μέχρι περίπου το Σεπτέμβριο, ο Ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ αυτού του 11ετους κύκλου που διανύει τώρα.

Πάντως, αν εξακολουθείτε να διερωτάστε τι χρώμα έχει ο Ήλιος, όχι δεν είναι κίτρινος, όπως έχουμε μάθει να τον αποτυπώνουμε. Ο Ήλιος έχει χρώμα λευκό απλά εμείς τον βλέπουμε διαφορετικά λόγω της θερμότητας του και της δυνατότητας αντίληψης χρωμάτων του ανθρώπινου ματιού. 

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook