Με κεντρικό σύνθημα ''Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη'' πραγματοποιήθηκε χθες συλλαλητήριο και πορεία στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο των πανελλαδικών συγκεντρώσεων που κάλεσε το ΠΑΜΕ, για την απαίτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε η ΠΑΣΥ από του αγρότες, η ΠΑΣΕΒΕ από του αυτοαπασχολούμενους, το ΜΑΣ από του φοιτητές και σπουδαστές, και ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου (μέλος της ΟΓΕ) από το μέτωπο των γυναικών της λαϊκής οικογένειας. Την κεντρική ομιλία, έκανε εκ μέρους της Γραμματείας Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, ο Μανούσος Μανουσογιάννης.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας ήταν:'' Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Σωματεία σήμερα 23 Μάη καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζική, αποφασιστική απάντηση στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιδιώκουν την κατάργηση των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κάθε εργατικού δικαιώματος. Να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Να αποφασίσουν συλλογικά σε κάθε τόπο δουλειάς παντού να μην παραχωρήσουν τη ζωή τους, να μην υποκύψουν, να μην γονατίσουν στις ορέξεις των μονοπωλίων.

Καλούμε την εργατική τάξη να μην εγκαταλείψει τα δικαιώματά της. Να μην παραιτηθεί από τους σταθερούς όρους εργασίας, από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να πάρει τη ζωή της, το μέλλον της στα χέρια της για να μη ζήσει σε καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς. Δεν υπολογίζουν τις ανάγκες μας. Η στάση των βιομηχάνων είναι προκλητική. Απαιτούν να μάθουμε να ζούμε με 500 ευρώ, να δουλεύουμε όσες ώρες έχουν ανάγκη τη μέρα, χωρίς σταθερή και μόνιμη εργασία.

Μας θέλουν στη δουλειά με ψίχουλα, χωρίς κανένα δικαίωμα, σύγχρονους «άθλιους» να αναζητούμε διέξοδο στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Εδώ και τώρα να γίνει καθολικό αίτημα των εργαζομένων η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας Συμβάσεων με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας. Επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις.

Αν δεν τους σταματήσουμε, η σύγχρονη δουλεία θα γίνει πραγματικότητα!''

Τέλος, οι φορείς και τα μέτωπα που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ, ανανέωσαν το ραντεβού τους σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε αμφιθέατρο και σε κάθε γειτονιά, μέχρι το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και των λαικών στρωμάτων.