Αναφορικά με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον τοπικό τύπο που αφορούν στην έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2013 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και στις διαδικασίες που προηγούνται αυτής απο την αντιπεριφέρεια Χανίων ανακοινώθηκε πως είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τους εργολάβους και για την προμήθεια των εντομοκτόνων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής :

\”- Αυτή την στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί που αφορούν στην δακοκτονία τρέχοντος έτους, ο πρώτος εκ των οποίων για την ανάδειξη εργολάβων που θα αναλάβουν τους δολωματικούς από εδάφους ψεκασμούς και ο δεύτερος των εργολάβων που θα αναλάβουν την παγιδοθεσία κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών αυτών ξεκινούν αρκετούς μήνες πριν την έναρξη των δολωματικών ψεκασμών. Παρόλα αυτά το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζονται αφορά σε κοινοτική και ελληνική νομοθεσία και ακολουθούνται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, η μη συμμόρφωση με τα οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση των διαγωνισμών αυτών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οπότε και θα βρισκόταν πραγματικά «στον αέρα» η δακοκτονία.

– Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την προμήθεια των εντομοκτόνων που πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο. Εντούτοις στην αποθήκη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής βρίσκονται ποσότητες εντομοκτόνων που επαρκούν για άνω του μισού δολωματικού ψεκασμού στο νομό. Στο μεταξύ διάστημα πιστεύουμε ότι θα γίνει η προμήθεια των ποσοτήτων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτού, όπως έχει δείξει η εμπειρία των προηγούμενων ετών.

– Η εφαρμογή του πρώτου δολωματικού ψεκασμού δεν γίνεται με ημερολογιακά αλλά με αυστηρώς επιστημονικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι το ύψος του δακοπληθυσμού, η γονιμότητα των θηλυκών ατόμων και η πήξη του πυρήνα του ελαιοκάρπου. Σε ήπιους χειμώνες όπως τον φετινό οι πληθυσμοί του δάκου δεν μειώνονται σημαντικά εντούτοις προσβολές στον καρπό εμφανίζονται μόνο όταν αυτός είναι επιδεκτικός για ωοτοκία οπότε και τα θηλυκά άτομα καθίστανται γόνιμα. Επιδεκτικός είναι ο ελαιόκαρπος μετά την πήξη του πυρήνα και για τον λόγο αυτό η έναρξη των δολωματικών ψεκασμών γίνεται και θα γίνει και κατά την φετινή περίοδο, κατά την έναρξη πήξης αυτού, ανεξάρτητα από την πορεία των διαδικασιών. Τη διαδικασία αυτή γνωρίζουν τόσο οι ελαιοπαραγωγοί όσο και όλοι οι φορείς (υπηρεσίες και τοπικοί άρχοντες) που έχουν με διάφορους τρόπους εμπλακεί τα τελευταία πέντε έτη στο πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Καταλήγοντας τονίζουμε ότι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης που έχουν αναλάβει την πραγματοποίηση των διαγωνισμών έχουν υπερβεί εαυτόν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο συντομότερο δυνατό διάστημα και χωρίς καμία καθυστέρηση. Επίσης, οι υπεύθυνοι του προγράμματος δακοκτονίας της της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που έχουν αναλάβει την υλοποίηση αυτού, παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών (μειώσεις προσωπικού) καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες (και το γνωρίζουν όλοι) για ομαλή διεξαγωγή και έκβαση του.

Καλό θα ήταν το πρόγραμμα της δακοκτονίας και η επιτυχής έκβασή του να είναι αποτέλεσμα άριστης και καλοπροαίρετης συνεργασίας μεταξύ ελαιοπαραγωγών, υπηρεσιών και πολιτικής ηγεσίας για την ποιοτική και ποσοτική διασφάλιση του προϊόντος και όχι αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook