Την Κυριακή (17/4) οι φίλαθλοι του Πλατανιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν για τελευταία φορά στο Μάλεμε για το φετινό πρωτάθλημα την ομάδα τους στο παιχνίδι με την Κόρινθο και να την επιβραβεύσουν για την απίστευτη φετινή πορεία παρά το γεγονός ότι ο στόχος της ανόδου ή της εισόδου στα μπαράζ δεν υλοποιήθηκε. Με αφορμή το παιχνίδι αυτό ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», Τίμος Καβακάς, παραχώρησε την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην οποία αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και αυτό της παραμονής του στην ομάδα.

 

Αναλυτικά τα όσα είπε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Καβακάς:

«Την Κυριακή παίζουμε ένα παιχνίδι εντός έδρας και το οποίο θα είναι το τελευταίο που θ’ αγωνιστούμε τη φετινή χρονιά στο γήπεδό μας. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σοβαροί και πειθαρχημένοι. Νομίζω ότι τη φετινή χρονιά πρέπει να την κλείσουμε με θετικές εντυπώσεις. Πάντα η τελευταία εικόνα είναι αυτή που μένει σε όλους. Εύχομαι να γίνει ένα καλό παιχνίδι, να κερδίσουμε, να ευχαριστηθεί ο κόσμος που θα έρθει να δει την ομάδα και να χειροκροτήσει αυτά τα παιδιά που φέτος κατέβαλλαν μία πολύ μεγάλη προσπάθεια».

 

Οι μαθηματικές ελπίδες που υπάρχουν στον Πλατανιά για την είσοδό του στα μπαράζ αποτελούν κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές της ομάδας ή θεωρείτε πως αυτή η υπόθεση είναι ουσιαστικά τελειωμένη;

«Κοιτάξτε, υπάρχουν ελπίδες, μαθηματικά βέβαια πάντα. Μπορεί να είναι λίγες αλλά υπάρχουν. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κυνηγήσουμε τις όποιες ελπίδες έχουμε και να μην παρατήσουμε σε καμία περίπτωση τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει. Βέβαια έχω πει ότι τα πράγματα είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολα. Δεν εξαρτάται από μας, το τι θα κάνουμε εμείς, αλλά θα έλεγα ότι παίζει σημαντικό ρόλο και το τι θα κάνουν οι υπόλοιπες ομάδες. Προπορεύονται από εμάς, παίζουν πιο εύκολα παιχνίδια. Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα πάμε να παίξουμε δύο παιχνίδια που θέλουμε να έχουμε πάνω απ’ όλα καλή εικόνα, γιατί η αλήθεια είναι ότι στα τελευταία παιχνίδια, την εικόνα μας την έχουμε χαλάσει. Δεν παίζουμε το ποδόσφαιρο που παίζαμε. Λογικό ήταν ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν η κάμψη, αλλά δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα αυτή τη στιγμή. Θα παίξουμε δυο παιχνίδια και πρώτα απ’ όλα τα παιδιά πρέπει να παίξουν για τον εαυτό τους, τα συμβόλαιά τους και μετά βέβαια να παίξουν και για την ομάδα. Νομίζω ότι θα χάσουμε όλοι εάν η εικόνα μας δεν είναι καλή. Όσο πιο ψηλά τερματίσουμε τόσο καλύτερο θ’ ακουστεί και για μας αλλά και για την ομάδα μας».

 

Πόσο δύσκολο είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο ενός προπονητή να  δώσει κίνητρο στους ποδοσφαιριστές του, όταν επί της ουσίας ο βασικός στόχος έχει χαθεί;

«Κοιτάξτε, το ποδόσφαιρο δεν σταματάει στη φετινή χρονιά. Εμείς δουλεύουμε τη φετινή χρονιά για να \”εισπράξουμε\” τους κόπους την επόμενη. Δηλαδή, την εικόνα που έχουν δείξει τα παιδιά, θα την \”εισπράξουν\” το καλοκαίρι όταν θα κάνουν τα νέα τους συμβόλαια είτε αυτά θα είναι στον Πλατανιά είτε σε κάποια άλλη ομάδα. Οπότε, κίνητρο υπάρχει. Όταν δεν είσαι καλός δεν έχεις και απαίτηση. Όταν είσαι καλός έχεις και απαίτηση. Νομίζω ότι αυτό είναι το υψηλότερο κίνητρο για τα παιδιά, τα μεγαλύτερα, τα οποία θέλουν να μεγαλώσουν την ποδοσφαιρική τους ζωή μέσα σ’ αυτό το χώρο. Και οι μικρότεροι σε ηλικία να έχουν μια καλή πορεία και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον από άλλες ομάδες. Οπότε, υπάρχει κίνητρο».

 

Ο Πλατανιάς μπορεί να επαναλάβει του χρόνου την πρωταγωνιστική πορεία που είχε φέτος; Ή ακόμα καλύτερα, την χρειάζεται η ομάδα του χρόνου.

«Τίποτα δε μπορούμε να προεξοφλήσουμε και να πούμε για του χρόνου. Τους στόχους θα τους θέσει η διοίκηση. Για το ποιος θα είναι ο στόχος θα πρέπει να τον οριοθετήσει η διοίκηση. Βέβαια, για μένα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ομάδα του χρόνου να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα και όχι αυτόν του κομπάρσου -δεν θα μου άρεσε καθόλου εμένα. Και είναι ένας σημαντικός παράγοντας για έναν προπονητή όταν θα επιλέξει μία ομάδα: τον στόχο τον οποίο έχει θέσει η ομάδα».

 

Αυτό που λέτε, μεταφράζεται πως θα είναι μία από τις προϋποθέσεις που θα θέσετε στη διοίκηση για να παραμείνετε στον Πλατανιά;

«Οπωσδήποτε είναι ένα κριτήριο σημαντικό για εμένα η ομάδα να έχει πρωταγωνιστικό στόχο. Δε λέμε στόχο πρωταθλητισμού αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα παίζω κάθε Κυριακή για να σωθώ. Δεν θα το ήθελα σε καμία περίπτωση αυτό, οπότε ο προγραμματισμός, βάσει της πορείας που είχαμε αυτή τη χρονιά, θα πρέπει να τον εξετάσουμε πολύ σοβαρά. Δυνατότητες υπάρχουν και διάθεση, τουλάχιστον από μέρους μου. Από εκεί και πέρα, όλα θα φανούν τις επόμενες ημέρες».

 

Έχετε δεχτεί πρόταση για ανανέωση;

«Συζήτηση έχει γίνει αλλά ήταν συζήτηση γενικού περιεχομένου. Καταλαβαίνετε ότι όταν πρόκειται για μία ανανέωση συμβολαίου παίζουν ρόλο πάρα πολλά πράγματα. Θα έλεγα πως η διοίκηση είναι αυτή που έχει τη δυνατότητα να με κρατήσει ή όχι στην ομάδα. Η διάθεση από μένα υπάρχει. Θα δείξει».

 

Αυτή η διάθεση θα παίξει ρόλο και από το αν θα δεχτείτε προτάσεις από άλλες ομάδες ενδεχομένως μεγαλύτερης κατηγορίας;

«Όχι δεν παίζει κανένα ρόλο. Το έχω πει και το ξαναλέω και τώρα που πλησιάζουμε προς το τέλος του πρωταθλήματος ότι αν η διοίκηση του Πλατανιά θέλει να με κρατήσει, θα με κρατήσει».

 

Ποιες άλλες προϋποθέσεις για τον προπονητή Καβακά είναι βασικές προκειμένου να συνεχίσει στον Πλατανιά;

«Νομίζω ότι το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξω εγώ σαν προπονητής είναι να βελτιώσω τις συνθήκες της ομάδος τη νέα χρονιά. Οι παίκτες που θα έρθουν, να είναι ευχαριστημένοι με αυτό που θα συναντήσουν. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τις γηπεδικές μας συνθήκες και το οργανωτικό μας κομμάτι που αυτό αφορά καθαρά τη διοίκηση. Νομίζω ότι όταν ένας προπονητής βρει τις συνθήκες για να δουλέψει, έχει κι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Ο Πλατανιάς έχει από πέρσι μία οικονομική σταθερότητα, οι άνθρωποι αυτοί ήταν συνεπείς και παραμένουν σε ό,τι έχουν συμφωνήσει, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Δεν φτάνει μόνο αυτό. Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχουμε όραμα, φιλοδοξίες κι εγώ είμαι άνθρωπος που έχω και όραμα και φιλοδοξίες. Νομίζω ότι εάν ταυτιστούν αυτά τα δύο, διοίκηση και προπονητής, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά. Δεν παίζει ρόλο μόνο το οικονομικό για εμένα. Παίζει, αλλά όχι μόνο το οικονομικό. Για μένα, πρώτα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες που υπάρχουν στην ομάδα».

 

Έχοντας πλέον περάσει αρκετές ημέρες και πολύ πιο ψύχραιμος, τι πιστεύετε ότι δεν πήγε καλά στα Ψαχνά και ήρθε αυτή η ήττα για τον Πλατανιά;

«Κοιτάξτε, δεν είναι μόνο το παιχνίδι της περασμένης Τετάρτης στα Ψαχνά. Το τελευταίο διάστημα, ακόμα και τον Παναιγιάλειο που κερδίσαμε με 3-0, στη συνέντευξη τύπου είπα ότι δεν ήμουν ευχαριστημένος με την εικόνα που δείξαμε. Βέβαια, μετράει το αποτέλεσμα. Η ομάδα δείχνει τον τελευταίο 1,5 μήνα σημάδια κόπωσης. Λογικό είναι. Το ρόστερ μας είναι πάρα πολύ μικρό. Είχαμε και κάποιες απομακρύνσεις για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση. Νομίζω ότι αυτά τα παιδιά έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ και λογικό είναι να έχουν αυτή την κάμψη. Βέβαια, στον πρωταθλητισμό θα πρέπει να έχουμε και παίκτες οι οποίοι θα τον έχουν βιώσει αυτό τον στόχο. Ο πρωταθλητισμός σημαίνει νίκες σε κάθε παιχνίδι, και μέσα και έξω. Εμείς δεν είχαμε την εμπειρία του πρωταθλητισμού. Αυτό φάνηκε, ότι δεν είχαμε την εμπειρία του πρωταθλητισμού. Και σε καίρια παιχνίδια, όχι απαραίτητα πάρα πολύ δύσκολα, δεν είχαμε καλή εικόνα. Είχαμε καλή εικόνα σε πολύ πιο δύσκολα παιχνίδια. Η κούραση συν την πίεση σε συγκεκριμένα παιχνίδια, μας έβγαλαν την αρνητική μας εικόνα, δεν είχαμε καλή παρουσία, με αποτέλεσμα να χάσουμε αυτά τα παιχνίδια πολύ εύκολα. Είχαμε μεν την κατοχή της μπάλας αλλά δεν ήμασταν ουσιαστικοί. Αυτό θα έλεγα ότι είναι απόρροια ότι δεν έχουμε τα 4-5 παιδιά που θα τραβούσαν όλη την ομάδα».

 

Οπότε δεν είναι σύμπτωση ότι ο Πλατανιάς άρχισε να χάνει βαθμούς από τότε που ανέβηκε στην κορυφή και άρχισαν οι ποδοσφαιριστές να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να πάρουν το πρωτάθλημα. Δημιουργήθηκε άγχος.

«Κι εγώ ο ίδιος δεν πίστευα ότι μπορεί να είχαμε τέτοια εικόνα γιατί είχαμε δουλέψει πάρα πολύ αλλά ουσιαστικά, όταν πατήσαμε την κορυφή, αγχωθήκαμε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε. Ενώ δεν είχαμε να χάσουμε τίποτα εμείς σαν ομάδα. Ο στόχος μας δεν ήταν το πρωτάθλημα. Ο στόχος μας ήταν να σωθούμε γρήγορα. Στη συνέχεια κάναμε μία καλή πορεία, το βρήκαμε μπροστά μας. Ήμασταν υποχρεωμένοι να το κυνηγήσουμε. Βέβαια όλα αυτά είναι βιώματα και για εμένα και για τους ποδοσφαιριστές μου. Όλοι έχουμε κάνει λάθη τα οποία δεν πρέπει να επαναλάβουμε τη νέα χρονιά. Πρέπει να ξεκινήσουμε με αισιοδοξία εάν είμαστε όλοι εδώ και διάθεση μεγάλη για να διακριθούμε».

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος ενδεχομένως που έγινε;

«Έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη. Δεν θα έλεγα ότι έχει γίνει \”ένα\” λάθος. Έγιναν πολλά λάθη και από μέρους μου και από τους παίκτες. Δεν θέλω ν’ αναφερθώ τώρα σε κάποια λάθη συγκεκριμένα. Το καλό είναι ότι όλοι μας έχουμε καταλάβει τα λάθη που έχουμε κάνει και αυτό είναι το σημαντικότερο. Ο στόχος είναι τη νέα χρονιά να μην επαναληφθούν αυτά τα λάθη. Το σημαντικότερο είναι αυτό. Τώρα νομίζω ότι είναι άκαιρο να πούμε ότι έγινε \”αυτό\” ή έγινε \”εκείνο\” -δεν θα κάνουμε καλό».

 

 

Λευτέρης Αντωνακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook