Στην τελική ευθεία για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που θα συνδράμει τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στα κέντρα φύλαξης παράνομων μεταναστών βρίσκεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας.

Ωστόσο, ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου να περάσει σε πλήρη «αποκρατικοποίηση» τα κέντρα μεταναστών.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ. με την ανάθεση της φύλαξης των κέντρων μεταναστών σε ιδιωτικές εταιρείες θα εξασφαλίσει την πολύτιμη αποδέσμευση δεκάδων αστυνομικών που φυλάνε τις εν λόγω εγκαταστάσεις και θα επιστρέψουν επιτέλους στις υπηρεσίες τους, όπου είναι απαραίτητη καθώς έχουν καταγραφεί σημαντικές ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα και τις περιπολίες.

«Ο διαγωνισμός ανάθεσης θα είναι δημοπρατικού χαρακτήρα και θα εξεταστεί με προσοχή η κάθε προσφορά των εταιρειών σεκιούριτι, ενώ απαιτείται ειδική εκπαίδευση των υπαλλήλων που θα αναλάβουν την φύλαξη. Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς και η διαδικασία της πρόσληψης εταιρείας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ωστόσο έχει κριθεί αναγκαία και επείγουσα» διευκρινίστηκε στο newpost από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε κάθε περίπτωση η ιδιωτική επιχείρηση θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ΕΛΑΣ.

Βέβαια είναι πολλά τα ερωτήματα που τίθενται για την αποτελεσματικότητα των κέντρων κράτησης μεταναστών στο μεταναστευτικό πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα και δη για το κόστος των κέντρων αυτών στο Δημόσιο.

Όπως πληροφορήθηκε το newpost.gr, οι υπηρεσίες καθαρισμού και σίτισης των Κέντρων έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες με αποτέλεσμα όχι αμελητέα κονδύλια να ξοδεύονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα, την ώρα που τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης χώρας μετρούν μεγάλες «πληγές» από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οι αστυνομικοί υπάλληλοι αναγκάζονται να δουλεύουν «υπερωρίες» για να βγουν οι βάρδιες και με ένα μισθό μειωμένο από τις περικοπές.

Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν εύλογο το ερώτημα, πως όταν δεν υπάρχουν κονδύλια για τα καύσιμα των περιπολικών, και τα δημόσια ταμεία «δηλώνουν» άδεια θα βρεθούν κονδύλια για τη φύλαξη των Κέντρων;

Πάντως η πρόθεση του υπουργείου προβλέπεται από το νόμο. Πιο συγκεκριμένα, με το Νόμο 4084/2012, η φύλαξη των Κέντρων κράτησης από εταιρίες σεκιούριτι.

newpost.gr - Αναστασία Γαλάνη