Ο αγαπημένος αρκούδος του καταφυγίου του Αρκτούρου, που είχε σπάσει όλα τα ηλικιακά κοντέρ φθάνοντας τα 50 χρόνια, ηλικία που δεν έχει καταγραφεί σε καμιά άλλη αρκούδα στον κόσμο, άφησε το πρωί της 24ης Μαΐου την τελευταία του πνοή στη φωλιά του στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Ο Ανδρέας, μια αρκούδα σύμβολο, ήταν το πρώτο αρσενικό που κατοίκησε το Καταφύγιο του Αρκτούρου το 1993. Ήταν πιο γηραιός κάτοικός του, καθώς και όλων των Καταφυγίων Άγριας Ζωής του κόσμου.

Όλα αυτά τα χρόνια, τον είχαν «υιοθετήσει» περίπου 300 πολίτες, υποστηρίζοντας την προσπάθεια της οργάνωσης να τον κρατήσει στη ζωή με αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις και εντατική κτηνιατρική παρακολούθηση.

Αποτέλεσε έμπνευση για λούτρινο παιχνίδι και για παιδικό βιβλίο, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια απολάμβανε το δικό του διαμέρισμα στη δασική έκταση του Καταφυγίου προκειμένου να μην ενοχλείται ούτε από τις άλλες αρκούδες, αλλά ούτε και από τους επισκέπτες.

Ο Ανδρέας κατασχέθηκε τον Ιανουάριο του 1993 από αρκουδιάρη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Ήταν υποσιτισμένος, το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 90 κιλά, φοβισμένος και σε άθλια φυσική κατάσταση. Είχε αλυσίδα περασμένη με δυο χαλκάδες που του τρυπούσαν τη μύτη, θαμπό και μαδημένο τρίχωμα και κατεστραμμένη όραση.

«Όταν πρωτοήρθε στο Καταφύγιο, εγώ ήμουν αυτός που του αφαίρεσε τον χαλκά από την μύτη. Ήταν ατάιστος, είχε μόλις δύο δόντια και δεν έβλεπε καλά. Θυμάμαι πάντως τον τσιγγάνο που τον είχε, όταν μας τον παρέδωσε μας είπε ότι έζησε την οικογένειά του απ' αυτόν επί 28 χρόνια» θυμάται ένας από τους φροντιστές του Ανδρέα, ο Τάσος Δαρβάρης.

Ο Ανδρέας ήταν ήρεμος και φιλικός αρκούδος και στο χώρο όπου ζούσε άφηνε ακόμη και γάτες να μπαίνουν μέσα, να φωλιάζουν στο τρίχωμά του και να κοιμούνται μαζί του.

Ιδιαίτερα κοινωνικός, ο παππούς Ανδρέας, αντιλαμβανόταν την παρουσία των φροντιστών μέσω της όσφρησης, αφού οι άλλες του αισθήσεις του είχαν εξασθενήσει και τους άφηνε να τον ταΐζουν μέλι με κουταλάκι...

Το προσδόκιμο ζωής υπολογίζεται στα 25 χρόνια για τις αρκούδες που ζουν ελεύθερες και στα 30 για όσες είναι σε αιχμαλωσία.


in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ