Υλικά

• 500 γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
• 150 γρ. ψίχα απο μπαγιάτικο ψωμί
• 50 ml. γάλα
• 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
• 1 κ.γ κανέλα σε σκόνη
• ¼ κ.γ γαρύφαλλο σε σκόνη
• 1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
• 120 γρ. βούτυρο
• 60 γρ. ζάχαρη
• 4 αυγά (χωρισμένα ο κρόκος απο το ασπράδι)
• 2 ασπράδια αυγού

Για το σιρόπι

• 220 ml. νερό
• 150 γρ. ζάχαρη
• 100 γρ. θυμαρίσιο μέλι
• 1 κ.γ χυμό λεμονιού
• 4 τεμ. γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Βράζουμε το σιρόπι σε κατσαρολάκι για 5 λεπτά και αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.

Εντωμεταξύ σε μικρή μπασίνα (λεκάνη) ρίχνουμε το καρύδι, το ψωμί μουλιασμένο στο γάλα, το μπέικιν, το κανελογαρύφαλλο (σε σκόνη) και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε καλά.

Δουλεύουμε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα. Παράλληλα κάνουμε μια σφικτή μαρέγκα με τα 6 ασπράδια.

Στο μίγμα του βουτύρου προσθέτουμε εναλλάξ λίγο απο το μίγμα του καρυδιού και λίγο απο τη μαρέγκα μέχρι να τελειώσουν, ανακατεύοντας συνεχώς με μία σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.

Απλώνουμε σε βουτυρωμένο και ελαφρά αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 40-45 λεπτά.

Μόλις το βγάλουμε απο το φούρνο ρίχνουμε αμέσως το κρύο σιρόπι, κόβουμε και σερβίρουμε.