Μετά την αποκάλυψη απο τις αστυνομικές αρχές των Χανίων, κυκλώματος χορήγησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων σε αλλοδαπούς προκειμένου να ταξιδέψουν απο τα Κρητικά αεροδρόμια προς το εξωτερικό , ένα εργαστήριο κατασκευής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, σε διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια.

Συνελήφθη ένας  αλλοδαπός υπήκοος Ιράν, ηλικίας 33 ετών, ενώ αναζητείται ένας ακόμα ομοεθνής συνεργός του.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο αλλοδαποί κατασκεύαζαν υψηλής ποιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα, με τα οποία προμήθευαν αλλοδαπούς, έναντι χρηματικής αμοιβής, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη τακτοποίησή τους στη χώρα μας και τη νομιμοφανή είσοδο και έξοδο τους από τα σημεία διαβατηριακού ελέγχου.

Σε διαμέρισμα που διατηρούσαν στα Κάτω Πατήσια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

Ένα πλήρως οργανωμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, αποτελούμενο από τρείς (3) ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επτά (7) εκτυπωτές, ένα (1) σαρωτή, δύο (2) συσκευές πλαστικοποίησης και μία (1) συσκευή ανίχνευσης πλαστότητας.

Πενήντα (50) Διαβατήρια διαφόρων χωρών.
Εκατόν πενήντα πέντε (155) ταυτότητες διαφόρων χωρών.
Δεκαπέντε (15) άδειες οδήγησης.
Εβδομήντα οκτώ (78) φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου.
Δεκατέσσερις (14) σφραγίδες.
Πλήθος εργαλείων και υλικών που χρησιμοποιούνται για την πλαστογράφηση εγγράφων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα απο τις αστυνομικές αρχές στα Χανιά, αποκαλύφθηκε ένα ακόμη κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών προς το εξωτερικό καθώς και η \”έδρα\” του κυκλώματος στην Αθήνα απ\’όπου ανεφοδιάζοντο με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα (δείτε εδώ και εδώ).

Πως δρούν τα κυκλώματα απο την Αθήνα

\"\"

Η προσπάθεια αλλοδαπών – που συνήθως διαμένουν παράνομα στην χώρα – να φύγουν αεροπορικώς για άλλη Ευρωπαική χώρα, είναι σύνηθες φαινόμενο, ειδικά στην τουριστική περίοδο.

Τα κυκλώματα που διακινούν τους παράνομους αλλοδαπούς – κυρίως απο την Αθήνα – φροντίζουν έναντι αμοιβής να τους δίνουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και αεροπορικό εισητήριο.

Στην συνέχεια ακτοπλοικώς τους στέλνουν σε περιφερειακά αεροδρόμια στα οποία εκτελούνται πολλές πτήσεις τσάρτερ έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα – λόγω της μεγάλης κίνησης – να μην γίνουν αντιληπτοί.

Μόνο που έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και έτσι πολλοί είναι αυτοί που συλλαμβάνονται λίγο πριν αναχωρήσουν.

Πάντως – λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας στην Ελλάδα – το φαινόμενο της αποχώρησης των αλλοδαπών, έχει εντατικοποιηθεί κατα πολύ.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Ευρωπαική νομοθεσία, εαν ένας αλλοδαπός με πλαστά έγγραφα καταφέρει να ταξιδέψει απο την Ελλάδα σε κάποιο αεροδρόμιο Ευρωπαικής χώρας και εντοπιστεί απο τις εκεί αρχές, αμέσως συλλαμβάνεται και τον επιβιβάζουν στο επόμενο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Μια ακόμη σύλληψη σε αεροδρόμιο της Κρήτης

Στο μεταξύ συνελήφθη, χθες το πρωί, στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ηρακλείου, 19χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, για πλαστογραφία πιστοποιητικών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο για το νόμιμο της διαμονής του στη χώρα, ο 19χρονος επέδειξε στους αστυνομικούς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο συλληφθείς με την σε βάρος του, σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στο κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ σε βάρος του θα εφαρμοσθεί το μέτρο της διοικητικής απέλασης του από τη χώρα.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook