Εντυπωσιακό το φινάλε του Μαΐου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε τις 1.000 μονάδες, κλείνοντας έτσι με συνολικά μηνιαία κέρδη 4,15%.

Καταλυτική για το κλίμα στο ταμπλό υπήρξε η έντονα ανοδική αντίδραση στις τράπεζες. Ο κλαδικός δείκτης, προερχόμενος από απώλειες 40,79% στις προηγούμενες εννέα συνεδριάσεις, βρέθηκε στη διάρκεια των συναλλαγών να ενισχύεται σε ποσοστό έως και 15,21%.

Η άνοδος της Παρασκευής, η δεύτερη μόλις από τις 17 Μαΐου, συνοδεύτηκε από αυξημένο τζίρο που «άγγιξε» τα 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μεγάλο μέρος, 90 εκατ. ευρώ περίπου, διακινήθηκαν μέσω συναλλαγών στους τίτλους των ΟΤΕ (33,17 εκατ. ευρώ), ΕΤΕ (26,29 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (17,51 εκατ. ευρώ) και στο δικαίωμα της ΕΤΕ (12,83 εκατ. ευρώ), το οποίο στη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσής του στο ταμπλό έκλεισε στα 0,80 ευρώ (-50,00%).

Από τη σύνθεση του FTSE Large Cap τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Eurobank -η οποία από τη Δευτέρα αντικαθίσταται από τον τίτλο της ΕΥΔΑΠ- και ακολούθησαν με διψήφια κέρδη οι ΕΤΕ, Eurobank Properties, Jumbo και Alpha Bank. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν, μεταξύ άλλων, και οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Τρ. Πειραιώς και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης δέχθηκε η MIG και ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ.

\”Οι αυξήσεις κεφαλαίου αποτελούν λόγο ρευστοποιήσεων, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια μη θέλοντας να αυξήσουν την έκθεση τους στην ελληνική αγορά προχωρούν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις θέσεων για την εξεύρεση της αναγκαίας ρευστότητας με ΄θύμα΄ τις πιο εμπορεύσιμες και πιο κερδισμένες μετοχές του FTSE-25 από την αρχή του έτους\” σχολιάζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Beta Securities.

\”Επιπλέον τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου δεν βοήθησαν ώστε να υπάρξει κάποια μερική έστω διαφοροποίηση, αφού η πλειοψηφία των εταιριών ανακοίνωσε και πάλι ζημιές ή τα μεγέθη ήταν πολύ κοντά στα αναμενόμενα και άρα προεξοφλημένα\” σημειώνει η Χρηματιστηριακή, προσθέτοντας πως \”επομένως η αγορά θα αναζητήσει τον επόμενο καταλύτη ανόδου από την ειδησεογραφία των εγχώριων μακροοικονομικών νέων ή των αποκρατικοποιήσεων αφού και η ταύτιση της με τις ξένες αγορές έχει μάλλον αποκοπεί μετά από ένα σύντομο διάλλειμα ικανοποιητικής εξωστρεφούς συσχέτισης\”.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στις 1.014,53 μονάδες με κέρδη 1,98%, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά έως και τις 1.022,74 μονάδες (+2,80%), παρά τις απώλειες 1,58% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.

Για τον δείκτη των τραπεζών, οι συναλλαγές έκλεισαν στις 236,15 μονάδες με άνοδο 13,85%, ενώ τα συνολικά κέρδη του δείκτη για το Μάιο διαμορφώθηκαν σε 68,96%.

Την Παρασκευή διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 107,43 εκατ. τεμαχίων, αξίας 158,1 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 90 μετοχές έκλεισαν ενισχυμένες, 71 υποχώρησαν και 98 ολοκλήρωσαν αμετάβλητες.

capital.gr/Δημήτρης Ζάντζας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook