Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, την ταυτόχρονη διοργάνωση της Πράσινης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας (Green Week) και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ενέργειας (EUSEW), η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με 6 πρωτοπόρους Δήμους του νησιού, εκ των οποίων και ο Δήμος Φαιστού, διοργανώνουν φέτος για πρώτη φορά την Εβδομάδα Ενέργειας στο νησί.

Από τις 3 μέχρι τις 7 Ιουνίου 2013, το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους Φαιστού, Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνης, Μινώα Πεδιάδας και Μαλεβιζίου καλούν πολίτες, καταναλωτές, επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες για να βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα και την ενεργειακή τους συμπεριφορά.

Με τη συμμετοχή του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης, των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) της Περιφέρειας Κρήτης, της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κρήτης (ΠΕΕΚΠΕ), των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιούνται κάθε Ημέρα Ενέργειας, εκδηλώσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επιδεικτικές δράσεις με στόχο τη μείωση του Ενεργειακού Αποτυπώματος του νησιού μας.

Οι Δήμοι που συμμετέχουν στην Ενεργειακή Εβδομάδα έχουν εκπονήσει σχέδια βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης και έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην περιοχή τους, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια να μετατραπεί η Κρήτη σε Πράσινο Νησί.

Στα πλαίσια αυτά, οι εκδηλώσεις της 1ης Εβδομάδας Ενέργειας έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών με στόχο ο θεσμός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση στο νησί μας και να αποτελέσει μέσο επιβράβευσης των Τοπικών Αρχών, πόλο έλξης τουριστών αλλά και μέσο ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων.

Κάθε Ημέρα Ενέργειας θα είναι ημέρα γιορτής με εκδηλώσεις και επιδεικτικές δράσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και με την παρουσίαση βιώσιμων ενεργειακά πρακτικών και ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, σε ανοιχτό – κοινόχρηστο χώρο (πλατεία ή πεζόδρομο) των 6 συνεργαζόμενων Δήμων.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 6 Ιουνίου οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Δήμο Φαιστού με δράσεις στην πλατεία του Δημαρχείου στις Μοίρες.

Στη διάρκεια αυτής της 1ης Ενεργειακής Εβδομάδας, το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης καλεί όλους τους Κρητικούς να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία και να συμβάλουν στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του νησιού χρησιμοποιώντας όσο το δυνατό λιγότερο το αυτοκίνητο για τις μεταφορές τους και περιορίζοντας την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Δήμος Φαιστού συμμετέχει ενεργά σε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεσμοθετήθηκε με σκοπό να μετριασθεί η κλιματική αλλαγή μέσω υλοποίησης τοπικών πολιτικών βιώσιμης ενέργειας στην οποία οι πόλεις – μέλη του δικτύου έχουν υποχρέωση, σε συνέχεια του σχεδίου δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια, να περιγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση εντός των ορίων του Δήμου, καθώς και τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2020, ώστε ο Δήμος να επιτύχει τον στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 που έθεσε η επιτροπή.

Η συγκεκριμένη δράση συνεχίζει να συνεισφέρει στον γενικότερο στόχο της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αναφορικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στο Δήμο Φαιστού, η Δήμαρχος κ. Πετρακογιώργη τόνισε πως: «Η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης πιστεύοντας ότι ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει και με πιο φιλικές πρακτικές προς το περιβάλλον όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Δήμος Φαιστού ως ο μοναδικός δήμος επικεφαλής εταίρος που η πρόταση του εντάχθηκε προς χρηματοδότηση 881.500€ στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα Κύπρος με τίτλο «BIOMASS / Ανάπτυξη συστήματος Παραγωγής και Αξιοποίησης Ξυλώδους Βιομάζας για την Θέρμανση Δημοτικών_Κτιρίων».