Τουρκικά πολεμικά σκάφη προσπάθησαν μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης να παρενοχλήσουν τη διαδικασία σεισμογραφικών ερευνών για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας που διεξάγει το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Sovereign».

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τουλάχιστον δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, πλησίασαν σε απόσταση περίπου τριών ναυτικών μιλίων τα τρία σκάφη που διεξάγουν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και ζήτησαν από τον καπετάνιο του «Ramform Sovereign» να απομακρυνθεί επειδή δήθεν βρισκόταν «σε τουρκικά ύδατα».

Έπειτα από συνεννόηση με τους κυβερνήτες των κυπριακών σκαφών, ο καπετάνιος του υπό σημαία Σιγκαπούρης σκάφους, απάντησε ότι βρισκόταν σε περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέδειξε ότι βρισκόταν 60 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 150 ν. μίλια από τις ακτές της Τουρκίας.

Ένα τουρκικό σκάφος πλησίασε σε μικρότερη απόσταση προς το υπό κυπριακή σημαία πλοίο που ακολουθεί το σεισμογραφικό, χωρίς όμως να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.


protothema.gr


(φωτο αρχείου)