Να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα στην Κρήτη, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χ. Παπουτσή, προκειμένου να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής σημειώνει ότι «στην Κρήτη, το Πυροσβεστικό Σώμα παίζει ουσιαστικό ρόλο για την προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών και του μεγάλου φυσικού πλούτου του νησιού» και προσθέτει ότι «ωστόσο, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου, στην Κρήτη διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα του Σώματος, αλλά και να υπάρχει η εργασιακή καταπόνηση του υπάρχοντος προσωπικού» και «ταυτόχρονα, υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των υλικοτεχνικών υποδομών και του εξοπλισμού για την βέλτιστη αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων».

Σημειώνει μάλιστα ότι «επιπρόσθετο πρόβλημα έχει προκύψει τόσο με τις φετινές αποστρατείες από το Σώμα που δεν καλύφθηκαν, όσο και με το εποχικό προσωπικό, καθώς σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές οι εποχικοί πυροσβέστες θα ενισχύσουν τους μόνιμους συναδέλφους τους την 1η Μαΐου κι όχι στις αρχές Απριλίου όπως γινόταν κατά το παρελθόν, ώστε ελλοχεύει ο κίνδυνος αρκετοί να αναζητήσουν εργασία αλλού». Ως δεδομένο αναφέρει ότι «χωρίς τη συμβολή των εποχικών, οι μόνιμοι πυροσβέστες δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες, καθώς είναι πολύ λιγότεροι από όσους προβλέπει το οργανόγραμμα και απαιτούνται από τις ανάγκες που προκύπτουν χρόνο με το χρόνο».

Επιπλέον, καταγράφει ότι «οι μόνιμοι πυροσβέστες στο νησί είναι περίπου 515, οι οποίοι είχαν τη βοήθεια 518 εποχικών πυροσβεστών πέρυσι, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα οι ελλείψεις θα είναι σημαντικές» και πως «ήδη σε πυροσβεστικό τμήμα του νομού Ηρακλείου υπηρετούν μονάχα δύο οδηγοί, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν ούτε ρεπό να πάρουν, καθώς είναι αναγκαία η παρουσία τους σε καθημερινή βάση».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και αναφορικά με τη λειτουργία των οχημάτων, καθώς σε πολλά πυροσβεστικά οχήματα τα ελαστικά τους είναι φθαρμένα και ακατάλληλα, διότι δεν έχουν γίνει αλλαγές την τελευταία οχταετία. Η καθυστέρηση αυτή, όπως λέγεται, οφείλεται στο γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν προχωρά σε διαγωνισμούς για την προμήθεια ανταλλακτικών. Επίσης, αρκετά οχήματα αντιμετωπίζουν μικρότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, η επισκευή των οποίων ποικίλλει ανά περίπτωση. Κι εδώ όμως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση ή και απροθυμία στις εγκρίσεις δαπανών για την αποκατάσταση των βλαβών. Στο θέμα της αεροπυρόσβεσης εκφράζονται επίσης φόβοι ότι η Κρήτη υπάρχει περίπτωση να μην καλυφθεί με δύο ελικόπτερα όπως γίνεται κάθε καλοκαίρι με την άφιξη ενός ελικοπτέρου τον Ιούνιο κι ένα τον Ιούλιο στο Ηράκλειο και στα Χανιά».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό «πως αναμένεται να αντιμετωπιστεί η ουσιαστική έλλειψη προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Κρήτη», «πόσες οργανικές θέσεις προβλέπει το οργανόγραμμα της υπηρεσίας στο νησί και πόσοι υπηρετούν αυτή τη στιγμή».

Επιπλέον, ερωτά «ποια ακριβώς θα είναι η μέριμνα του Υπουργείου αναφορικά με τις ελλείψεις σε εποχικό προσωπικό στην Κρήτη», καθώς και «πόσοι ακριβώς εποχικοί πυροσβέστες θα προσληφθούν και πως θα αντιμετωπιστούν πιθανές ελλείψεις», ενώ ζητά ενημέρωση σχετικά με «ποια είναι η μέριμνα του Υπουργείου για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των πυροσβεστικών οχημάτων στην Κρήτη και την αποκατάσταση των βλαβών», όπως και «πόσα είναι τα οχήματα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα σε επίπεδο Κρήτης και πόσα από αυτά μένουν ακίνητα».

Τέλος, ζητά να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι «η Κρήτη θα καλυφθεί και φέτος με δύο ελικόπτερα όπως γίνεται κάθε καλοκαίρι».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook