Αύριο αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, για το θέμα της δικαστικής διένεξης της εταιρείας κρουαζιεροπλοίων Louis Hellenic Cruises με το ΝΑΤ το οποίο δεν αναγνωρίζει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κεφαλογιάννη για την εταιρεία και διεκδικεί περίπου 15 εκατ. ευρώ για μη καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ναυτικών.

Η Louis από την πλευρά της δεν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές επικαλούμενη τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3409/2005 (επί υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη).

Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ αποφάσισε να μη δώσει ελευθεροπλοΐα στο πλοίο της εταιρείας «Cristal» αν η Louis δεν προσκομίσει στο Ταμείο εγγυητική επιστολή περίπου 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και 174.000 δολαρίων σε μετρητά για μη καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ναυτικών.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στην εταιρεία, αφού όπως υποστηρίζουν στελέχη της, αν δεν βρεθεί λύση θα αναγκαστεί να ακυρώσει της αυριανή προγραμματισμένη κρουαζιέρα 1.000 ατόμων που θα ξεκινήσει από τον Πειραιά στις 5 το απόγευμα.

Αναφέρουν επίσης ότι η εταιρεία θα πρέπει να αποζημιώσει τους επιβάτες ενώ ήδη για το συγκεκριμένο πλοίο έχουν υπογραφεί συμβόλαια με ρήτρες σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού που δεν μπορούν να ακυρωθούν. Στο «Cristal» απασχολούνται αυτή τη στιγμή 380 άτομα εκ των οποίων 80 Έλληνες και αν δεν λυθεί το πρόβλημα το πλοίο θα \”δέσει\” τονίζουν ναυτιλιακοί κύκλοι.

«Αν θέλουμε να έχουμε κάποια συνέχεια στη διατήρηση του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου, καθώς και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτικών σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, τότε πρέπει άμεσα να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα που έχει προκύψει με το υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιο Cristal» τονίζει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

\”Καλούμε τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας να προβεί τώρα -και όχι αύριο- στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, που θα διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών, δεδομένου άλλωστε ότι αναμένουμε τη σχετική απόφαση του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους» προστίθεται στην ανακοίνωση.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook