Επεισόδια, αν και μικρότερης έκτασης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, σημειώθηκαν και τη νύχτα της Παρασκευής στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της, αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και αντλίας νερού ενάντια σε ομάδα περίπου 5.000 διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν υψώσει οδοφράγματα στη συνοικία Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Ακτιβιστές, πάντως, κατάφεραν και πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής σε αυτοσχέδιες σκηνές που έχουν στηθεί στην πλατεία Ταξίμ. Παρά το αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού να σταματήσουν άμεσα οι διαδηλώσεις, οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία.

«Ας μας επιτεθούν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν» είπε ένα μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μιλώντας σε πλήθος κόσμου στην πλατεία Ταξίμ: «Το κόμμα του Ερντογάν θα φύγει. Αυτό είναι το τέλος».

Οι διαδηλωτές έχουν κατασκευάσει οδοφράγματα από πέτρες, προκειμένου να προστατευθούν από μια πιθανή έφοδο της αστυνομίας.

Ανάλογο είναι το σκηνικό σε πάρκο της Άγκυρας, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν στήσει τις σκηνές τους και αρνούνται να αποχωρήσουν.

Παρατηρητές της κατάστασης στην Τουρκία εκτιμούν ότι, εντός του Σαββατοκύριακου, το κύμα των διαδηλώσεων θα φουντώσει και πάλι, ενώ εκφράζουν ανησυχία για μια νέα επέμβαση της αστυνομίας, με απρόβλεπτες συνέπειες…

Λόγω Σαββατοκύριακου, από το απόγευμα αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το πλήθος ειδικά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Για την Κυριακή, οι διαδηλωτές έχουν κάνει έκκληση για μεγάλη συγκέντρωση στην Ταξίμ, στις 3 το μεσημέρι

Την ίδια ώρα, η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνεδρίασε, με αντικείμενο και τις διαδηλώσεις.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να αποφασίσει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, που πρόκειται κανονικά να πραγματοποιηθούν το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να γίνουν το Μάρτιο του 2014, μαζί με τις δημοτικές εκλογές.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ωστόσο, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανέφερε πως δεν υπάρχει περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

«Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2014, οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 και οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015. Αλλαγή του προγράμματος αποκλείεται» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Χουσεΐν Τσελίκ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ, έχει καλέσει τους πολίτες για «μεγάλη υποδοχή» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα. Από χθες το πρωί που επέστρεψε από την τριήμερη περιοδεία του στο εξωτερικό, ο Ερντογάν παραμένει στην Κωνσταντινούπολη.

Στον αντίποδα, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμάς, συνομιλεί με εκπροσώπους των διαδηλωτών, με ατζέντα τα αιτήματα των τελευταίων.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook