Χωρίς να προβούν σε δηλώσεις αναχώρησαν μετά το αποψινό δείπνο εργασίας ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Στη διάρκεια του δείπνου έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα πάνω στη συζήτηση για εξεύρεση τρόπων να προχωρήσει η διαδικασία τους επόμενους μήνες. Επίσης, είπε, συζήτησε με τους ηγέτες την συνάντησή τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ τον ερχόμενο Ιούνιο, μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες είχαν μια καλή συζήτηση για το θέμα των διεθνών συμβάσεων, ενώ έγιναν καλά βήματα στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας.

Για το θέμα της απογραφής πληθυσμού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε απογραφή, ωστόσο, σημείωσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ταυτόχρονη απογραφή σε ολόκληρη την Κύπρο, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί χωριστή απογραφή. Τέλος, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι συνομιλίες δεν πρόκειται να διακοπούν λόγω των εκλογών στην Κύπρο ή στην Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ