Σε κλίμα αμηχανίας εν μέσω του θορύβου που έχει προκαλέσει η απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναμένεται να διεξαχθεί αύριο η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Αν και τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ εξακολούθησαν μετά την Τετάρτη – οπότε δημοσιεύτηκε η έκθεση- να συνεργάζονται ομαλά για την αποτίμηση της προόδου του υφιστάμενου προγράμματος, ο αιφνιδιασμός που προκλήθηκε από την έκθεση του ΔΝΤ στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ήταν δυνατόν να μην γίνει αντιληπτός.

Στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν πως οι προπαρασκευαστικές συσκέψεις των τεχνικών κλιμάκιων της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών κινήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα και θεωρούν πως οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) έχουν ήδη έλθει σε επικοινωνία και έχουν ανταλλάξει απόψεις για την έκθεση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις έχει ήδη αποσαφηνίσει πως η τρόικα συνεργάζεται στενά και θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά και αυτή η δήλωση είναι μια ένδειξη ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.

Δεν απέκλειαν μάλιστα αύριο να υπάρξουν και κάποιες ενδεικτικές δηλώσεις από τους επικεφαλής της τρόικας , οι οποίες θα καταδεικνύουν ότι συνεργάζονται σε στενό κλίμα.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι η συγκεκριμένη αποστολή της τρόικα θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα οδηγήσει στην έγκριση της δόσης του Ιουνίου ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Οι δράσεις «ορόσημα» που έχει θέσει η τρόικα για την δόση είναι οι εξής:

-Η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας στα πλαίσια των συστάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

-Η αναθεώρηση του Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

-Η ρύθμιση των «μη βιώσιμων» χρεών των νοικοκυριών και η θέσπιση προγράμματος διευκόλυνσης της αποπληρωμής των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-Ο διορισμός εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

newsbeast.gr