Υλικά

• 16 ώριμες μέτριες ντομάτες
• 3 κρεμμύδια πολτοποιημένα
• 320 γρ. ρύζι γλασέ
• 250 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 150 ml. χυμός ντομάτας
• ½ μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
• ½ κ.γ κύμινο
• λίγος άνιθος
• λίγο μάραθο
• 1 κ.γ ζάχαρη
• αλάτι και πιπέρι (ανάλογο)
• λίγη τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

Κόβουμε το καπάκι από τις ντομάτες και αδειάζουμε το εσωτερικό τους. Αφήνουμε τις ντομάτες αναποδα μέσα στο ταψί να σουρώσουν. Αλέθουμε τη μισή ψίχα από τις ντομάτες στο μούλτι.

Αχνίζουμε το πολτοποιημένο κρεμμύδι μαζί με το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι, τις αλεσμένες καρδιές από τις ντομάτες, το κύμινο, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο.

Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε το ρυζί να μαγειρευτεί για 2 μόνο λεπτά.

Γεμίζουμε τις ντομάτες μέχρι τη μέση συμπληρώνοντας υγρά χωρίς να τις πιέσουμε αρκετά, τις κλείνουμε με τα καπάκια τους και τις βάζουμε αναποδα μέσα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας και πασπαλίζουμε με την φρυγανιά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1½ ώρα.