«Ο νέος συνεταιρισμός είναι μια ελπίδα για μας. Ελπίδα να δούμε τον κόπο μας να πιάνει τόπο. Να γίνουμε επιτέλους υπηρέτες και αφεντάδες του εαυτού μας». Το Flashnews.gr βρέθηκε στη Γέργερη και μίλησε με τον κτηνοτρόφο Διονύση Καψάλη για τις ελπίδες που στήριξαν ο ίδιος και ακόμα 84 ηρακλειώτες παραγωγοί και ακόμα δύο από το Ρέθυμνο, οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία της αυτοδιαχείρισης του κόπου και των προϊόντων τους.

Πηγαίνουν πλέον μόνοι τους τα ζώα στα σφαγεία και πωλούν απευθείας σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket στην Ελλάδα. Οι τιμές που παίρνουν φτάνουν στα 6,70 ευρώ το κιλό, την ώρα που οι τελευταίες συμφωνίες που είχαν επιτύχει μέσω μεσαζόντων της ελληνικής αγοράς ήταν στα 4,5. Ο νέος συνεταιρισμός με την επωνυμία «κρητικά μιτάτα» έχει ελάχιστα λειτουργικά έξοδα, λειτουργεί ουσιαστικά ως «κολεκτίβα» θυμίζοντας κάτι από τα κινήματα δίκαιου εμπορίου στη λατινική αμερική. Και ασφαλώς επειδή ενοχλούν το σύστημα έχουν ήδη αρχίσει να συναν! Τούν τα πρώτα εμπόδια άλλοτε φυσικά και άλλοτε τεχνητά?

Εγγύηση προέλευσης

Όλα τα σφάγια που διατίθενται στην αγορά από τα «κρητικά μιτάτα», είναι ταυτοποιημένα με ειδική αυτοκόλλητη ετικέτα δυο όψεων και μιας χρήσης. Στη μια πλευρά βρίσκεται ο λογότυπος της ομάδας παραγωγών και στην άλλη ο κωδικός της κτηνοτροφικής μονάδας απ? Όπου προέρχεται το σφάγιο. Μέχρι σήμερα, τα κρητικά μιτάτα δεν βρήκαν ανοιχτές τις πόρτες της ντόπιας αγοράς. Το κόλπο των ελληνοποιήσεων των αρνιών ενόψει του πάσχα, δε λειτουργεί όταν κάποιος ρίχνει στην αγορά πιστοποιημένα κρητικά κρέατα με κωδικό παραγωγού. Και έτσι για να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις ελληνικό αρνί ή κατσίκι, πρέπει να αγοράσεις από την ξένη φίρμα που έκανε τη συμφωνία με τον νέο συνεταιρισμό?.

Το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης

Το λειτουργικό κόστος του συνεταιρισμού καλύπτεται από την εμπορία των υποπροϊόντων (δέρματα – εντόσθια) ενώ η διαχείριση του κρέατος γίνεται με τη μέθοδο της εκκαθάρισης, δηλαδή από την τιμή της χονδρικής αφαιρείται το κόστος σφαγής και μεταφοράς και η υπόλοιπη καθαρή αξία του κρέατος αποδίδεται ακέραια στον παραγωγό. (από τα 6,70 που παίρνει ο συνεταιρισμός περίπου τα 6 ευρώ αποδίδονται στον παραγωγό όταν μέχρι πρότινος από τους «μεσάζοντες» έπαιρνε ακόμα και κάτω από 4 ευρώ. «Ήδη η τακτική μας έχει αρχίσει να συμπαρασέρνει και την υπόλοιπη αγορά και ήδη άρχισαν να δίνουν καλύτερες τιμές και στους άλλους παραγωγούς, που δεν είναι μέλη μας», λέει στο Flashnews.gr, o Διονύσης Καψάλης.

Αγωνία για το μέλλον

«Έφτιαξα μια κτηνοτροφική μονάδα με κόπο ψυχής και με πολλά βάσανα και έλπιζα να ζήσουν από αυτή και τα κοπέλια μου», λέει ο Διονύσης Καψάλης. «σήμερα τη χρωστάω ολόκληρη, αδυνατώ να τη ρευματοδοτήσω επειδή η ΔΕΗ θέλει ακατέβατα 15.000 ευρώ. Αυξάνεται συνεχώς το κόστος των ζωοτροφών αλλά και του πετρελαίου για τιη γεννήτρια». Δουλεύω για τις τράπεζες λέει, και ζητά τη στήριξη των κτηνοτρόφων από την πολιτεία και από τους υπευθύνους «που έχουν πιάσει τις καρέκλες» όπως λέει, και συμπληρώνει: «πούλησαν την Ελλάδα στις τράπεζες και στη SIEMENS  και ο παραγωγός έμεινε να κάνει θυσίες για να βγούμε από την κρίση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook