Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη των Δήμων Ηρακλείου και Ρεθύμνης, διοργανώνουν Περιφερειακό Συνέδριο στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο στις 11, 12 και 13 Ιουλίου 2013.

Οι εν λόγω εκδηλώσεις αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα για τη νομοθετική ατζέντα και τις πολιτικές προτεραιότητες της, καθότι το 2013 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, αλλά και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014.

Την Πέμπτη, 11 Ιουλίου και ώρα 11:00 - 13:00 θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο στην αίθουσα συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης (Πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο) ενημερωτικό σεμινάριο για τον Τοπικό και Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ με θέμα: "Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία". 

Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται με την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και σκοπός του είναι αφενός, η εξοικείωση των δημοσιογράφων των περιφερειακών ΜΜΕ της Κρήτης με επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού και αφετέρου, η ενημέρωσή τους για την αποτελεσματικότερη χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον Τύπο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη, και τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων. 

Ως ομιλητές θα συμμετάσχουν, επίσης, το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρος Δανέλλης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης, και η Αντριπρόεδρος, Κατερίνα Μηναδάκη. Το σεμινάριο θα συντονίσει ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Την Παρασκευή, 12 Ιουλίου και ώρα 19:00 θα λάβει χώρα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο εκδήλωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013 - Διάλογος με τους Πολίτες για το Μέλλον της Ευρώπης με θέμα: "Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της οικονομικής κρίσης - Οι δυνατότητες για την Κρήτη", με κεντρικούς ομιλητές την Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, και το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρο Δανέλλη. 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης. Τις εργασίες θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης.

Το Σάββατο, 13 Ιουλίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο στο "Σπίτι του Πολιτισμού" (Βερναδάτου 8, Παλιά Πόλη), υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης, συνάντηση κλιμακίου Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους αρμόδιους φορείς, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τα επιμελητήρια, τις επιχειρήσεις, τις ενώσεις πολιτών, τα ΜΜΕ, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Την εκδήλωση θα προλογίσουν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης.