Τελευταία ενημέρωση 24.27

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδότησε η αδυναμία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να φτάσουν σε συμφωνία για το θέμα της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός συνασπισμός να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης την Πέμπτη διήρκεσε μόλις μία ώρα, καθώς έγινε σαφές ότι τουλάχιστον από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ δεν μπορούσε να επέλθει συμφωνία στο θέμα της ΕΡΤ.

Βενιζέλος:
  Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές

«Η κατάσταση για τη χώρα είναι κρίσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, καλώντας τη ΔΗΜΑΡ να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην τρικομματική κυβέρνηση. Παράλληλα υποστήριξε ότι η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές.

«Είναι προφανές πως έχει ανοίξει ζήτημα για την ίδια την υπόσταση και την προοπτική της τρικομματικής κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας εκ νέου επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων.

«Μέσα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που κάναμε, ζητήσαμε την επαναλειτουργία για την ΕΡΤ, την άμεση ψήφιση του νόμου για το νέο φορέα, τη σύσταση μίας επιτροπής προσωπικοτήτων που θα καθορίσει πως θα λειτουργεί το νέο ίδρυμα, και συζητήσαμε την ανάγκη να δημιουργηθεί μία θέση υφυπουργού» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Έγιναν βήματα προσέγγισης και επανόρθωσης, δεν μας ικανοποιούν, αλλά ο πρωθυπουργός αποδέχεται την άμεση επαναλειτουργία των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» σημείωσε.

Και συμπλήρωσε λέγοντας:

«Παρότι αυτό απέχει από την θέση μας - για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ- μας επιτρέπει να συζητήσουμε για την λειτουργία της κυβέρνησης και του τόπου».

«Ζητάμε από τη ΔΗΜΑΡ να εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση υπό τους όρους που ανέπτυξα και τους θεωρώ αυτονόητους», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν θέλει ο κόσμος εκλογες» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «οι πολίτες θέλουν η κυβέρνηση να λειτουργήσει σωστά, αποτελεσματικά γρήγορα και με προοδευτικό πρόσημο».

Είμαστε η δημοκρατική παράταξη και ξέρουμε να απαντούμε στις αγωνίες του πολίτη είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Θα βοηθήσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ η διάλυση της βουλής και η προσφυγή σε εκλογές;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κουβέλης: Δεν υπήρξε συμφωνία

Δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε δηλώσεις του μετά την κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Επανέλαβα την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ότι η αναδιοργάνωση η δημιουργία του νέου φορέα πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και παρόντες όλους τους εργαζομένους, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θέσεις, προκειμένου να είναι αποτελεσματικός και ανεξάρτητος φορέας από κόμματα και κυβερνήσεις» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για τυπικό ζήτημα, αλλά για ζήτημα ουσίας.

«Το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν επιλογή όπως και η βίαιη επιλογή των συχνοτήτων της ΕΡΤ. Για μας είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το μαύρο με ό,τι αυτό συμβολίζει να παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Δεν επήλθε συμφωνία, επέμενα. Νομίζω ότι θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να προσέλθει στη λύση που προτείναμε».

Η ΔΗΜΑΡ σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει από την μεταρρυθμιστική της πολιτικής από την πολιτική αναζήτησης των λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είπε «όχι» σε πράξεις και ενέργειες που προσβάλουν τη νομιμότητα.

«Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έκδοση ΠΝΠ παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ - που γνώριζε με σαφήνεια- και προχώρησε σε αυτήν ερήμην 4 υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει συγκεκριμένη πολιτική» είπε και κατέληξε: «Εμείς επιμένουμε σε αυτή τη θέση. Δεν είναι δική μας ευθύνη που δε βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος».