Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανεβάζει τους τόνους όσον αφορά την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) από το 21% στο 22%, απειλώντας να ρίξει την κυβέρνηση.

«Αν την 1η Ιουλίου εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ η κυβέρνηση θα πέσει» προειδοποίησε πριν από λίγο η Ντανιέλα Σαντανκέ, ένα από τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, για να μπορέσει να αναβληθεί η αύξηση του ΦΠΑ θα πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικές πρόσοδοι περίπου 2 δισεκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα απαιτούνται άλλα 4 δισεκατ. ευρώ για να μην καταβάλουν φέτος οι πολίτες φόρο ακινήτων και για την πρώτη κατοικία τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια» για να μην προχωρήσει η αύξηση του ΦΠΑ – προσθέτοντας όμως ότι η κατάσταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών.

Τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και ο κεντροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο έχουν διαμηνύσει ότι θεωρούν την κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας και την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ, θέματα ζωτικής σημασίας, αφού θεωρούν ότι με τις κινήσεις αυτές μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία της χώρας.

Την άποψη που δείχνει να στηρίζει, τις τελευταίες ημέρες, και ο κεντροαριστερός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφανο Φασίνα, από τους ιθύνοντες του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Μένει να αποδειχθεί αν μπορέσουν να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι ή αν κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook