Η Ύδρα έχει την δική της αρχοντιά, τη δική της μαγεία. Ένα πανέμορφο νησί που σε αιχμαλωτίζει και σε… αναγκάζει να την επισκεφθείς ξανά και ξανά.

Το μεγαλείο του παρελθόντος ξαναζωντανεύει σε κάθε γωνιά της και συνδυάζεται άψογα με τη λιτή μεγαλοπρέπεια και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. Η νησιωτική αρχιτεκτονική των κτιρίων, οι καθαρές παραλίες, τα παραδοσιακά φαγητά και η κοντινή απόσταση από την Αθήνα – απέχει μόλις 90 λεπτά με ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που καθιστούν την Ύδρα τον ιδανικό προορισμό για μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα.

Η Πόλη, που θεωρείται το κέντρο του νησιού, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, γύρω από το λιμάνι και φαντάζει σαν πίνακας ζωγραφικής, υπόδειγμα αισθητικής.

Δεξιά και αριστερά στην είσοδο του λιμανιού βρίσκονται οι προμαχώνες με τα κανόνια. Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, μετά το άγαλμα του Α. Μιαούλη, βρίσκεται το Λιμεναρχείο, που στεγάζεται στην παλιά μπαρουταποθήκη. Στο κέντρο του λιμανιού βρίσκεται ο καθεδρικός ναός, που χτίστηκε το 1648 και παλαιότερα λειτουργούσε ως μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σημερα έχει την έδρα του το Δημαρχείο και το εκκλησιαστικό μουσείο. Στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, ο παραλιακός δρόμος περνά κάτω από το αρχοντικό του Κουντουριώτη, φθάνει στο Καμίνι και καταλήγει στο Βλυχό.

Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο της Ύδρας είναι ότι δεν υπάρχουν τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με γαϊδουράκια. Το λιμάνι της Ύδρας κατακλύζεται καθημερινά από ιστιοπλοϊκά, βάρκες και κρουαζιερόπλοια. Η Ύδρα είναι γνωστή για την ήρεμη ζωή που προσφέρει στους επισκέπτες της την ημέρα, αλλά και για την έντονη, κοσμοπολίτικη ζωή, τη νύχτα.

Τα αξιοθέατα της Ύδρας

Αν βρίσκεστε για πρώτη φορά στην Ύδρα, αξίζει να κάνετε βόλτες στα γραφικά σοκάκια της και το παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο Καμίνι, να αγναντέψετε το λιμάνι από το λόφο, να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα από τα βράχια και να επισκεφθείτε κάποιο από τα έξι μοναστήρια και τις 300 εκκλησίες του νησιού.

Επιπλέον, στο νησί βρίσκεται το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο που λειτουργεί καθημερινά και προβάλλει σημαντικά μουσειακά κειμήλια, αρχειακό υλικό και βιβλιοθήκη.

Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε την ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, στην οποία λειτουργεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, την οικία του Γεώργιου Κουντουριώτη, όπου λειτουργεί Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Υδρας, και την Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Υδραίων, η οποία φιλοξενεί έργα διάσημων καλλιτεχνών όλο το χρόνο.

Οι παραλίες της Ύδρας

Η Ύδρα έχει αρκετές παραλίες με άμμο, βότσαλα ή βράχια, που διακρίνονται για τα καταγάλανα, πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά τους.

Στα βράχια έξω από το λιμάνι του νησιού, βρίσκεται η Σπηλιά, μια βραχώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για μακροβούτια. Δίπλα ακριβώς η Υδρονέτα, βρίσκεται στο ομορφότερο ίσως, μέρος του νησιού, στην ίδια περιοχή με την Σπηλιά.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, θα συναντήσετε το Καμίνι, ένα μικρό, γραφικό λιμανάκι γεμάτο από ψαρόβαρκες. Ακριβώς δίπλα υπάρχει το Μικρό Καμίνι, μια όμορφη μικρή βοτσαλωτή παραλία που προσφέρεται για μικρά παιδιά και παιχνίδι.

Συνεχίζοντας το χωμάτινο παραλιακό δρόμο, φτάνουμε στο Βλυχό, που έχει οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα νερά και λευκά σπιτάκια δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους. Έπειτα από 20 λεπτά πεζοπορίας θα βρεθείτε στην παραθαλάσσια περιοχή του Παλαμίδα, μία όμορφη και αμμώδη παραλία.

Tο Μπίστι είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού και περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι οργανωμένη παραλία και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια και ψαροντούφεκο.

Στη δυτική πλευρά του νησιού, βρίσκεται η ήσυχη παραλία του Αγίου Γεωργίου, ενώ περνώντας από την νοτιοδυτική άκρη του νησιού θα βρείτε τον όρμο του Αγίου Νικολάου. Οργανωμένη παραλία με βότσαλα και διάφανα κρυστάλλινα νερά, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα και κατάλληλη για υποβρύχιο ψάρεμα.

Στα ανατολικά θα συναντήσετε τη Νίσιζα, μία όμορφη παραλία με βότσαλα, χωρίς οργάνωση, σε όρμο και το Κλιμάκι, μία μεγάλη παραλία, χωρίς οργάνωση, με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά.

Μετά τη Σπηλιά της Φώκιας και το ακρωτήρι Ρήγας, βρίσκεται η πανέμορφη Λιμνιώνιζα, μία παραλία χωρίς οργάνωση, που προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα.

Τελευταίος «σταθμός» πριν από το λιμάνι της Ύδρας, το Μανδράκι, το παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού, όπου υπάρχει πολύ όμορφη αμμουδιά, η μοναδική στην Ύδρα χωρίς βότσαλα. Η παραλία είναι οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ και ταβέρνες και ξενοδοχείο. Βρίσκεται μόνο λίγα λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας και μπορείτε να φθάσετε εκεί είτε περπατώντας, είτε με θαλάσσια μέσα από το λιμάνι.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook