Το πρώτο δίκυκλο που σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και συναρμολογήθηκε εντός της χώρας παρουσίασε η Νιγηρία κάτι που την ανάγει αυτόματα σε κατασκευαστή δικύκλων.

Υπεύθυνοι για τη δημιουργία του νέου δικύκλου που ονομάζεται NASENI M1 είναι ο Εθνικός Οργανισμός Επιστημών και Έργων Υποδομής (National Agency for Science and Engineering Infrastructure-NASENI) από τον οποίο και πήρε το όνομά του. Σκοπός αυτού του κρατικού οργανισμού είναι να αναπτύξει τεχνολογία αλλά και προϊόντα και ύστερα να τα διαθέσει σε εγχώριες ιδιωτικές επιχειρήσεις προς εκμετάλλευση με στόχο την ενίσχυση της ιδιαίτερα ασθενούς οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Το νιγηριανό παπί, το οποίο μοιάζει πολύ με το Honda Cub, τόσο σχεδιαστικά όσο και μηχανικά χρησιμοποιεί έναν κινητήρα 80 κ.εκ. (άγνωστο αν είναι δίχρονος ή τετράχρονος) και το 85% των μηχανικών του μερών κατασκευάζεται τοπικά.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του NASENI, Dr. Muhammad Sani Haruna, έχει μάλιστα μεγαλεπήβολα σχέδια για τη νέα δημιουργία του οργανισμού που διευθύνει. Μέσω δηλώσεών του επιθυμεί, ούτε λίγο ούτε πολύ να απαγορευτούν οι εισαγωγές των δίκυκλων όλων των άλλων κατασκευαστών στη Νιγηρία (!), έτσι ώστε ο ντόπιος πληθυσμός (20 εκατ. περίπου Νιγηριανοί κινούνται με δίκυκλα!) να στραφεί μόνος στην αγορά μοντέλων που κατασκευάζονται στη χώρα. Στο Μ1 δηλαδή, τουλάχιστον μέχρι κάποιος άλλος κατασκευαστής αποφασίσει να χτίσει το δικό του εργοστάσιο στη Νιγηρία.

«Ο NASENI είναι θυμωμένος που όλα αυτά τα πράγματα (!) συνεχίζουν να εισάγονται τη στιγμή που εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τα παράγουμε τοπικά. Παροτρύνουμε την κυβέρνηση να απαγορεύσει την εισαγωγή του και τη διαβεβαιώνουμε πως με την απαιτούμενη οικονομική υποστήριξη, ο NASENI μπορεί να φτιάξει πολύ καλύτερα πράγματα από αυτά που εισάγονται», δήλωσε ο Haruna, εμφανώς δυσαρεστημένος.

Το NASENI M1 είναι μέρος του προγράμματος «20:20:20» του προέδρου της Νιγηρίας Goodluck Ebele Azikiwe Jonathan το οποίο έχει να κάνει με την οικονομική μεταμόρφωση της χώρας. Μέχρι το έτος 2020 ο πρόεδρός της θέλει να δει τη Νιγηρία ως μία από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη. Εμείς απλά να ευχηθούμε καλή τύχη στον κ. Ebele Azikiwe Jonathan και ας ελπίσουμε να δούμε παρόμοιο προγραμματισμό κάποια στιγμή και στη χώρα μας…

mototriti.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook