Αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ ο \’Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ που κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία. Ο Σνόουντεν έφυγε σήμερα από το Χονγκ Κονγκ αφού οι αρχές του επέτρεψαν να φύγει επειδή το αίτημα για την έκδοσή του που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του κινεζικού αυτού εδάφους.

Νωρίτερα η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ «South China Morning Post» έκανε γνωστό ότι ο τελικός προορισμός του μπορεί να είναι ο Ισημερινός ή η Ισλανδία ωστόσο, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Ιντερφάξ και Ιτάρ-Τας επικαλούμενα πηγές της Aeroflot, ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ έχει εισιτήριο για πτήση από την Μόσχα στην Κούβα σήμερα.

Σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας ο Σνόουντεν θα μεταβεί από την Αβάνα στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και επιβεβαίωσε ότι ο Σνόουντεν ίσως σκοπεύει να ταξιδέψει μέσω της Μόσχας προς άλλο προορισμό.

Από την πλευρά της η Wikileaks ανακοίνωσε ότι ο Σνόουντεν «βρίσκεται τώρα στο ρωσικό εναέριο χώρο» συνοδευόμενος από νομικούς συμβούλους της και ότι τον βοήθησε «να βρει πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα, να εφοδιαστεί με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και να εγκαταλείψει με ασφάλεια το Χονγκ Κονγκ».

Ο Σνόουντεν είχε φθάσει στο Χονγκ Κονγκ στις 20 Μαΐου προερχόμενος από τη Χαβάη και έκτοτε έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Σνόουντεν ούτε ποια είναι τα σχέδιά του.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι θα εξοργίσει τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες είχαν ζητήσει από το Χονγκ Κονγκ να τον στείλει πίσω στην πατρίδα του.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook