Υλικά (για 4 άτομα)

• 3 μελιτζάνες φλάσκες σε ροδέλες 1 εκ.
• 140 ml. ελαιόλαδο
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
• 150 γρ. σύγκλινο κομμένο σε κύβους
• 400 γρ. ώριμες ντομάτες κομμένες κονκασέ
• 1 κ.γ ρίγανη
• 1 κ.γ θυμάρι
• 300 γρ. τυριά τριμμένα (γραβιέρα, ξερό ανθότυρο, τυρομάλαμα, κεφαλοτύρι)
• 100 γρ. μαίντανό ψιλοκομμένο
• 50 γρ. βασιλικό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε τις ροδέλες μελιτζάνας σ’ένα τρυπητό τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε 20 λεπτά κατά μέρος. (Οι μελιτζάνες πικρίζουν μόνο όταν έχουν εσωτερικά σπόρια και με τη βοήθεια του αλατιού ξεπικρίζουν). Όταν δέν έχουν σπόρια δεν είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία.

Ξεπλένουμε με κρύο νερό, σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και τις απλώνουμε σε λαμαρίνα φούρνου. Με πινέλο τις αλείφουμε και απο τις 2 πλευρές με λίγο ελαιόλαδο (περίπου 4 κ.σ) και ψήνουμε στο γκρίλ του φούρνου, 3-4 λεπτά της ώρας. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μεγάλο τηγάνι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σύγκλινα για 4 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με τη ντομάτα, φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό & βασιλικό).

Σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση σάλτσας και πασπαλίζουμε με τυριά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 200ο C για 20 λεπτά περίπου.