Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες και οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι για αυτές μια…τυπική διαδικασία χωρίς συνέχεια.

Οι υποψήφιοι που καταφέρνουν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ εγγράφονται μόνο αν είναι στον τόπο διαμονής τους.

Τα οικονομικά των περισσότερων οικογενειών δεν επιτρέπουν ενοίκια ή έξοδα διαβίωσης για να γίνουν τα παιδιά τους ακαδημαϊκοί πολίτες.

«Είναι ένα φαινόμενο που ήδη συναντάμε από την περασμένη χρονιά σε πολύ μεγάλο βαθμό», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων Δημήτρης Διοΐλης.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 650 φοιτητών σε μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, τα κόστη είναι απαγορευτικά για την εποχή:

Οι φοιτητές που είχαν μόνιμη κατοικία στην έδρα του πανεπιστημίου και όσοι φοιτητές από την επαρχία διέμεναν στις φοιτητικές εστίες δήλωσαν ότι κόστιζαν στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς από 3.500 έως 5.500 ευρώ ετησίως.

Οι «μετανάστες» φοιτητές οι οποίοι δεν είχαν βρει θέση στις φοιτητικές εστίες κόστιζαν ετησίως κατά μέσο όρο περίπου 7.500 ευρώ.

Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις οικογένειες που έχουν ήδη έναν ή δύο φοιτητές στις τάξεις τους.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο οι γονείς να επιλέγουν ποιο παιδί θα σπουδάσει, όπως την δεκαετία του 50», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Βασίλης Θεοτοκάτος.

«Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι από το 2011 έχουν καταργηθεί οι μετεγγραφές, οπότε στερούν σε δύο αδέλφια το δικαίωμα να σπουδάσουν στην ίδια πόλη και να μην επιβαρύνουν περισσότερο τις οικογένειές τους», καταλήγει ο κ. Θεοτοκάτος.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook