Πιάστε τους επίορκους εφοριακούς, απλοποιήστε το σύστημα – Τι άλλο προτείνουν οι αναλυτές για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

Μπορεί στην ειδική έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό φορολογικό σύστημα να διαπιστώνονται όλες οι παθογένειες που διέπουν το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ωστόσο οι αναλυτές-οικονομολόγοι του Ταμείου δεν περιορίζονται σε αυτό.

Αντίθετα, πέρα από τη διαπίστωση-έκπληξη, του πόσο παράλογο είναι να πληρώνει κανείς φόρους σήμερα στην Ελλάδα, προτείνουν μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, με κυρίαρχη την απλοποίησή του, προκειμένου τα κρατικά ταμεία να σταματήσουν να «αιμορραγούν» από τη φοροδιαφυγή.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ παρατηρούν μάλιστα ότι, μέσω της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κρατική μηχανή, με αποτέλεσμα και την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία. Μια αύξηση, μάλιστα, η οποία μπορεί να ενισχυθεί από αποτελεσματικότερες ποινές για τους φοροφυγάδες, ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού και περιορισμό κάθε τύπου φοροαπαλλαγών. Μακροπρόθεσμα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η τακτική αυτή θα οδηγήσει και σε μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, προς όφελος εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων, που καλούνται να σηκώσουν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, «πληρώνοντας» τις συνέπειες της φοροδιαφυγής -κυρίως των πλουσίων.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσουν από την «κεφαλή» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπου απαιτείται ισχυρή ηγεσία, ικανή να «σπάσει» παλαιότερα κατεστημένα, να σχεδιάσει έναν ευέλικτο φορολογικό μηχανισμό και να παράσχει τα κατάλληλα κίνητρα στους εφοριακούς, προκειμένου να εκτελούν αποτελεσματικότερα το έργο τους.

Παράλληλα, οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εισηγούνται την ενίσχυση της Εφορίας Μεγάλου Πλούτου, προκειμένου να περιοριστεί -ου μην και εξαλειφθεί- το φαινόμενο της φοροδιαφυγής των εχόντων, το οποίο άλλωστε έχουν κατά καιρούς «καυτηριάσει» και υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και η ίδια η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ θέτει ευθέως το ζήτημα της διαφθοράς και των επίορκων εφοριακών, τονίζοντας ότι, εάν καταπολεμηθεί, θα προκύψουν σαφώς μεγαλύτερα έσοδα, τα οποία θα κατευθύνονται απευθείας στα κρατικά ταμεία.

Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν μία ευρύτερη μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσπραξη φόρων και το έργο των εφοριακών. Χαρακτηριστικά, παρατηρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, θα ενισχύσουν το έργο της είσπραξης φόρων, ενώ ως βασική προτεραιότητα θέτουν την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς εντός της κρατικής μηχανής, προκειμένου να κλείσει κάθε πιθανή «μαύρη τρύπα», από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί «διαρροή» εσόδων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook