Ως μαραθώνιο, του οποίου έχει διανυθεί το πρώτο μισό της διαδρομής, περιγράφει την περίπτωση της Ελλάδας ο Τέο Βάιγκελ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και θεωρούμενος ως «πατέρας του ευρώ».

«Στις υπερχρεωμένες χώρες σημειώνεται πρόοδος. Αυτό ισχύει κυρίως για την Ιρλανδία, αλλά και την Πορτογαλία. Ακόμα και η Ελλάδα έχει κάνει, μετά από την υπέρβαση της κυβερνητικής κρίσης, σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο Βάιγκελ σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.

Μάλιστα, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, λέει πως «έχουμε να κάνουμε με έναν μαραθώνιο – το πρώτο μισό της διαδρομής έχει διανυθεί, αλλά το δεύτερο μισό θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο».

Σύμφωνα με τον γερμανό πολιτικό, μπορεί η κρίση στην Ευρωζώνη να μην έχει ξεπεραστεί, αλλά φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Χαρακτηρίζει δε «λαϊκιστικό» το νεοσύστατο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία», σημειώνοντας ότι η πρόταση για διαίρεση της Ευρώπης σε δύο ζώνες «καταδεικνύει πολιτική άγνοια, η οποία σε αφήνει άναυδο».

«Δεν μπορεί κανείς να πιστεύει ότι χώρες, οι οποίες με μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να εισέλθουν στην Ευρωζώνη, θα δεχθούν τώρα να αποχωρήσουν και να αποδεχθούν τα μειονεκτήματα της απόφασής τους αυτής, όπως τα υψηλότερα επιτόκια, τη μεγαλύτερη ανάγκη για δανεισμό, όλα τα προβλήματα που παλιότερα προκαλούνταν από την πολιτική του πληθωρισμού», αναφέρει.

Ο Βάιγκελ τάσσεται, επίσης, κατά του ενδεχομένου αποχώρησης της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο, όπως λέει, θα συνοδευόταν από τρομακτικές συνέπειες, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, αφού η Γερμανία θα απομονωνόταν. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι αν μία χώρα θελήσει να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση αυτοβούλως, αυτό είναι δυνατόν, αν και νομικά δεν προβλέπεται στις Συνθήκες, και ζητεί να προβλεφθεί διαδικασία κρατικής χρεοκοπίας, αλλά μόνο αφότου ξεπεραστεί η κρίση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook