Απόκλιση στην απόκλιση καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα τα οποία ούτε στο πεντάμηνο του έτους δεν κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι εισπράξεις από φορολογικά έσοδα στο πεντάμηνο κατέγραψαν απόκλιση κατά 3,5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό, λόγω παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης δηλώσεων Νομικών Προσώπων.

Με βάση τα οριστικά στοιχεία για τον Μάιο του 2013, οι Δ.Ο.Υ. επιδίωξαν την είσπραξη βάσει στοχοθεσίας 2,37 δισ. ευρώ, ενώ τελικά εισέπραξαν 2,04 δισ. ευρώ, ήτοι 14% απόκλιση σε σχέση με το στόχο. Ως εκ τούτου, και βάσει των οριστικών στοιχείων, για το πεντάμηνο 2013 οι Δ.Ο.Υ. επιδίωξαν την είσπραξη 10,54 δισ. ευρώ ενώ εισέπραξαν 10,17 δισ. ευρώ, ήτοι 3,5% απόκλιση σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού.

Στον αντίποδα και σε ότι αφορά στις εισπράξεις ΦΠΑ, για το μήνα Μάιο 2013 παρατηρείται υπερκάλυψη 4,9% του στόχου που είχε τεθεί στις Δ.Ο.Υ για το συγκεκριμένο διάστημα.

Αναλυτικότερα, τα συνολικά έσοδα Προϋπολογισμού, προ μείωσης επιστροφών, ανέρχονται τον Μάιο σε 3,56 δισ. ευρώ, οι επιστροφές διαμορφώθηκαν σε 0,16 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα σε 3,40 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό μείωσης 3,11% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα του περυσινού Μαΐου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η βασική αιτία για την υστέρηση αυτή των εσόδων εντοπίζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη μείωση στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Συγκεκριμένα το μήνα Μάιο 2013 έχουν εισπραχθεί 305 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που εισπράχθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους κυρίως εξαιτίας της παράτασης υποβολής που δόθηκε.

Το υπουργείο επισημαίνει πάντως ότι «η εικόνα αναμένεται να αντιστραφεί τους αμέσως επόμενους μήνες καθώς θα έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων της εν λόγω κατηγορίας φορολογουμένων».

«Η συνεχής και επίμονη προσπάθεια μας να κινούμαστε εντός των εισπρακτικών στόχων του προϋπολογισμού είναι δεδομένη. Η συνέχιση της μείωσης των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτόν τον μήνα, μάλιστα πριν την ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων, μας κάνει να πιστεύουμε πως η ανάκαμψη των εσόδων θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος και την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

newpost.gr